IZASLANSTVA HRVATSKE, BIH I MAKEDONIJE ZATRAŽILE ODGODU RASPRAVE O LJUBLJANSKOJ BANCI - STA

Izaslanstva iz Hrvatske, BiH i Makedonije zatražile su odgodu prve rasprave o nacrtu rezolucije o isplati dugova nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji koju je u utorak trebao razmatrati odbor za pravne poslove i ljudska prava pri Vijeću Europe.

Kako je za slovensku tiskovnu agenciju u ponedjeljak izjavio vođa delegacije iz BiH Hasan Muratović, tri su izaslanstva iz spomenutih država zajedničkim pismom pozvale izvjestitelja Erika Jurgensa da se nacrt njegova izvješća raspravi na jednoj od idućih sjednica odbora nakon što Jurgens o tome održi konzultacije s delegacijama iz Hrvatske, BiH i Makedonije.L

U pismu Jurgensu navode da nacrt izvješća nije na odgovarajući način predstavio kompleks dugova nekadašnje Ljubljanske banke u cjelini, te da su na izvješće potrebne dopune.

Izvješće dugove Ljubljanske banke tretira na pogrešan način jer ocjenjuje da je posljedica raspada bankarskog sustava bivše Jugoslavije i da ga nije moguće promijeniti u pravnu obvezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Banke su ostale i godinama nakon toga normalno poslovale, a posluju i danas, dakle imaju pravne obveze prema štedišama", izjavio je za STA Muratović.

Muratović je također ocijenio da se taj problem ne može tretirati kao pitanje "sukcesije", na čemu inzistira slovenska strana.

Kako navodi slovenska tiskovna agencija, delegacija Srbije i Crne Gore u spomenutom je sporu neutralna i navodi da je centralna banka te države preuzela isplatu stare devizne štednje u okviru vraćanja starih deviznih depozita.

(HIna) fl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara