Izaslanstvo hrvatskih udruga danas se sastaje s Vučićem, traže podatke o zatočenima i nestalima

Izaslanstvo hrvatskih udruga danas se sastaje s Vučićem, traže podatke o zatočenima i nestalima

Foto: FaH

IZASLANSTVO Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja će na sastanku u Beogradu sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem tražiti podatke o hrvatskim braniteljima i civilima nestalih tijekom Domovinskog rata, a od srpskog predsjednika zatražit će i da utječe na institucije u Srbiji da se aktivno uključe u rješavanje tog problema. Skupina koja je krenula iz Zagreba susrela se s ostalima u Vukovaru.

Hrvatska trenutačno traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata.

Na sastanak dolaze s jasnim zahtjevima


Iz izaslanstva Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja poručili su kako na sastanak s Vučićem, koji počinje danas u podne u Beogradu, dolaze s jasnim zahtjevima.

Ključna zapreka rješavanju pitanja nestalih hrvatskih građana, branitelja i civila jest nedostatak informacija o masovnim i pojedinačnim grobnicama te sekundarnim grobnicama, u koje su premještani posmrtni ostaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir kazala je da će zatražiti i povratak dokumenata iz vukovarske Ratne bolnice, a koje su po okupaciji Vukovara uzeli pripadnici Jugoslavenske vojske (JNA).

Traga se za 1945 nestalih

"Idemo sa zahtjevom da Vučić, prema obećanju koje je dao u Zagrebu, a to je kako može pomoći u pitanju rješavanja nestalih osoba, da to i učini. Da izvrši utjecaj na institucije u Srbiji koje raspolažu podacima o nestalim osobama i da se Republici Hrvatskoj daju traženi podaci te da se daju podaci koje mi ne možemo točno definirati, ali znamo da se nalaze u arhivima", istaknula je u izjavi Hrvatskoj televiziji (HTV) predsjednica Saveza udruga Alvir.


Prema najavi, srpski predsjednik Vučić primit će danas u odvojenim susretima predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje će predvoditi Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini te predstavnike hrvatskih udruga nestalih osoba.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara