Izaslanstvo HSS-a položilo vijence u spomen na žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928.

IZASLANSTVO HSS-a, predvođeno Stjepanom Radićem, počasnim predsjednikom stranke i unukom ubijenog Stjepana Radića, položilo je danas vijence i zapalilo svijeće na njegov grob na zagrebačkom Mirogoju u spomen na hrvatske zastupnike Stjepana i Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Ivana Pernara i Ivana Granđu, na koje je na današnji dan 1928. u beogradskoj skupštini počinio atentat srpski radikal Puniša Račić.

Izaslanstvo s počasnim predsjednikom Stjepanom Radićem na čelu te glavnim tajnikom stranke Stankom Grčićem položilo je vijenac i zapalilo svijeće. To isto učinili su i predstavnici zagrebačkog HSS-a, a na današnjoj komemoraciji sudjelovali su i predstavnici KUD-a "Šestine" u narodnim nošnjama.

Misa zadušnica za žrtve beogradskog atentata služit će se večeras u 19 sati u crkvi sv. Petra u Zagrebu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1928. Puniša Račić je hitcima na mjestu ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a teško ranio tadašnjeg predsjednika HSS-a Stjepana Radića koji je od posljedica ranjavanja umro 8. kolovoza iste godine. U atentatu su ranjeni Ivan Pernar i Ivan Granđa.

Atentat je izveden sa znanjem i na poticaj velikosrpskih krugova radikalne stranke, koje je osnivač, dugogodišnji predsjednik i nosilac njezine velikosprske ideje bio Nikola Pašić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara