izaslanstvo matice hrvatske boravilo u bugarskoj - predstavljena monografija "dr. Fran Gundrum Oriovčanin"

Izaslanstvo Matice hrvatske i njezina križevačkog ogranka te Leksikografskog zavoda boravilo je od 5. do 7. listopada u Bugarskoj, gdje je posjetilo bugarske kulturne ustanove.

Izaslanstvo Matice hrvatske te Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" primili su u Bugarskoj akademiji nauka u Sofiji akademik Konstantin Kosev i potpredsjednik i akademik Jevgenij Golovinski.

Razmijenjena su izabrana izdanja Matice hrvatske i Leksikografskog zavoda te Bugarske akademije.

Akademik Josip Bratulić darovao je knjižnici Bugarske akademije nauka faksimil knjige "Časoslov opatice Čoke", a na sastanku je bilo riječi o suradnji hrvatskih i bugarskih kulturnih i znanstvenih djelatnika.

Članovi Predsjedništva Matice hrvatske, predstavnici Leksikografskog zavoda i Hrvatskoga povijesnog muzeja posjetili su i Sveučilište u Velikom Trnovu, kojemu su darovali knjige.

U Bugarskoj akademiji nauka u Sofiji jučer je predstavljena knjiga Franje Husinca "Dr. Fran Gundrum Oriovčanin".

Knjiga je objavljena u izdanju ogranka Matice hrvatske u Križevcima, a to je monografija o liječniku, piscu, prevoditelju i svestranome kulturnom djelatniku Franu Gundrumu, koji se rodio 1856. u Oriovcu, a umro 1919. u Križevcima.

Nakon završenoga medicinskog fakulteta u Beču 1882. i kratkotrajnog rada u Brodu na Savi, živio je i radio u Bugarskoj od 1889. do 1894., najviše u Velikom Trnovu, nekadašnjoj prijestolnici bugarskoga carstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je vrlo mnogo pridonio medicinskoj praksi i publicistici, Gundrum je ostvario osobito razvijene kulturne i književne veze s prvacima kulturnog i društvenog života u ondašnjoj Bugarskoj.

Preveo je najvažnije književno djelo velikana bugarske književnosti Ivana Vazova "Pod igoto" (Pod jarmom), te ga objavio 1898. u Križevcima.

U Bugarskoj akademiji nauka monografiju Franje Husinca o Franu Gundrumu predstavili su akademkinja Rumijana Božilova, Ljudmila Ilindova i autor.

Nazočne je u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bugarskoj pozdravio Saša Momčinović.

Akademkinja Rumijana Božilova priredila je u Bugarskoj akademiji nauka izložbu o Franu Gundrumu Oriovčaninu te izborom knjiga, fotografija, rukopisa i dokumenata predstavila djelo toga znamenitog hrvatskog liječnika.

Ravnatelj Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" Vlaho Bogišić razgovarao je sa Snježanom Milčevom Nikolovom, direktoricom Bugarske enciklopedije koju izdaje Bugarska akademija nauka (BAN) i njezin Naučno-informacijski centar.

Bilo je riječi o suradnji i razmjeni leksikografskih i enciklopedijskih podataka, osobito u objavljivanju enciklopedija u elektroničkom obliku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara