Izaslanstvo MMF-a u Hrvatskoj

Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda razgovorom s rukovodstvom Hrvatske narodne banke započelo je danas svoj desetodnevni radni posjet Hrvatskoj, izvijestili su iz HNB.a. L

Kako je objasnio voditelj izaslanstva Dimitri Demekas, razlog dolaska nije formalna ocjena ostvarivanja prve etape stand-by aranžmana zaključenog s Hrvatskom, koja treba uslijediti u prosincu, već uvid u aktualna gospodarska i financijska kretanja, a napose u pripreme državnog proračuna za 2005. i okvirne projekcije gospodarske i fiskalne politike za nastupajuće trogodišnje razdoblje.

U tom kontekstu, izaslanstvo MMF-a u ovom je razgovoru pokazalo osobito zanimanje za najnovija platnobilančna kretanja i za podatke o kretanju inozemnog duga, te za učinke poduzetih mjera monetarne politike kao i za buduće poteze kojima središnja banka namjerava pridonijeti daljnjem održavanju niske inflacije i ukupne makroekonomske stabilnosti, priopćeno je iz HNB-a.

Guverner HNB-a dr. Željko Rohatinski izvijestio je članove Misije da će ovogodišnja stopa inflacije, po svemu sudeći, biti oko 2 posto.

Prema zasad raspoloživim podacima, unatoč stagnaciji prihoda od usluga, a zahvaljujući poboljšanim izvoznim rezultatima, tekući deficit platne bilance za ovu godinu vjerojatno će iznositi, iskazano u eurima, oko 5,8 posto bruto domaćeg proizvoda, što je manje nego lani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem prošlog mjeseca vanjski dug je bio za oko 100 milijuna eura manji nego krajem kolovoza, odnosno na razini srpnja, u čemu je vidljiv i učinak ljetošnjih mjera središnje banke. Do kraja godine, prema zasad raspoloživim podacima, ne očekuje se značajniji rast inozaduženja.

Uz takvu pretpostavku, procjenjuje se da bi krajem prosinca inozemni dug mogao iznositi oko 78,6 posto bruto domaćeg proizvoda, što je za oko tri postotna poena više nego u svibnju ali s tendencijom stagnacije.

Projekcija monetarne politike za sljedeću godinu još nije završena, no već sada se može reći da će biti obilježena dvjema značajnim novinama - početkom operacija na otvorenom tržištu i daljnjom liberalizacijom u području kapitalnih transakcija, navode iz HNB-a.

(Hina) xpp yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara