Izbori za japanski Senat velika su, ali ne i cjelovita pobjeda premijera Abea

Izbori za japanski Senat velika su, ali ne i cjelovita pobjeda premijera Abea
Foto: EPA

VLADAJUĆA koalicija u Japanu osigurala je većinu na izborima za Senat u nedjelju, ali pobjeda ipak nije dovoljna da premijeru Shinzu Abeu zajamči ostvarenje krajnje ambicije: reforme pacifističkog ustava, prenijela je japanska televizija NHK na temelju prvih rezultata i svojih procjena.

Liberalno-demokratska stranka (LDP) kojom predsjeda Abe trebala bi dobiti između 56 i 63 mjesta od 125 mjesta (što je polovica ukupnih mjesta u gornjem Domu), pokazali su prvi rezultati i procjene javne televizije NHK.

Njegov saveznik, stranka Komeito, trebala bi raspolagati s najmanje 13 mjesta.

"Narod je odlučio da mi trebamo nastaviti obećanu politiku na stabilnim temeljima", rekao je Abe i poručio: "Želim ispuniti ta očekivanja."

"Rezultati su pokazali da su birači glasali za status quo", kazao je politolog Shinichi Nishikawa sa Sveučilišta Meiji.

Novim uspjehom Abe će teoretski ostati na dužnosti premijera do kraja svog trećeg trogodišnjeg mandata 2021. i u studenome postati najdugovječniji japanski premijer, čime će potući rekord koji je držao Taro Katsura s tri mandata između 1901. i 1913.

Prema prvim procjenama neće imati dvotrećinsku većinu

Međutim, protivno prvotnim procjenama, Abe neće imati dvotrećinsku većinu u Senatu potrebnu da ostvari svoj naum i izmjeni pacifistički ustav iz 1947. prema kojem Japan ne smije koristiti rat kao sredstvo za rješavanje međunarodnih sporova, objavila je televizija NHK prema svojim izračunima poslije ponoći dok su se još prebrojavali glasovi.

Ustav koji su poraženom Japanu na kraju Drugog svjetskog rata diktirali pobjednici Amerikanci, dopušta japanskoj vojsci borbeno djelovanje tek u slučaju da i sama bude napadnuta te japanskoj vojsci nije dozvoljeno ni sudjelovanje u manevrima s vojnim partnerom Sjedinjenim Državama. 

Da bi ostvario tu većinu, Abe je trebao sa saveznicima osvojiti najmanje 85 mjesta od 124 koliko se popunjavalo. Sada mu valja pridobiti trenutačno nesklone zastupnike da izglasaju amandman na članku 9 o odricanju od rata "zauvijek". 

Odziv je iznosio oko 48 posto od 100 milijuna upisanih birača.

Mirovine, PDV koji treba porasti u listopadu, te ustav i obrazovanje bile su glavne teme kampanje. 

Abea više podržavaju mladi ljudi koji vole stabilnost nego starije osobe koje strahuju od njegove želje da promijeni pacifistički japanski ustav.

Oporba je u lošem stanju, razbijena u više malih stranaka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara