KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Izdane upute što trebate napraviti kad ulazite u stan ili kuću, a što kad izlazite

Izdane upute što trebate napraviti kad ulazite u stan ili kuću, a što kad izlazite
Foto: Koronavirus.hr

NA SLUŽBENIM vladinim stranicama koronavirus.hr i na društvenim mrežama objavljene su upute kako postupati prilikom povratka kući, a kako pri izlasku van.

Podsjećaju da se prvo skine i makne obuća, a onda da se temeljito operu ruke. 

Podsjetili su i na još neke upute za boravak u zatvorenom prostoru.

Objavili su i što treba raditi pri izlasku iz kuće. 

Objasnili su kada je dobro nositi masku, što bi trebalo ponijeti sa sobom te kada posebno treba paziti na pranje ruku.

Među uputama su i one za život s osobom koja je u samoizolaciji ili u kućnoj karanteni.

Valja ponoviti i ključne među detaljnim uputama za zatvoreni prostor koje je prije nekoliko dana objavila Civilna zaštita.

Opće mjere prevencije uključuju:

Čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70% alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20-ak sekundi.

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

Čuvanje higijene zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem prostora te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.

Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome.

Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku, a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem, isto vrijedi i za papirnatu maramicu.

Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja poput internetskih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).

Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom epidemije COVID-19:

Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu ako razvijete simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha.

Izbjegavajte druge bolesne osobe.

U svim zatvorenim prostorima, ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće (održavajte udaljenost od 2 metra u zatvorenim prostorima).

Nastavite primjenjivati sve preporučene mjere prevencije.

Ako ste zaposleni i radite te skrbite za nekog od ukućana, primjenjujte sve mjere opreza i pratite vlastito zdravstveno stanje.

Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.

Izdvojite sobu u svom domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.

Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.

Preporučuje se održavati higijenu stambenog/zatvorenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.

Redovito prozračite prostor u kojem boravite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara