Izdavali lažne zadužnice pa robu prodavali na crno, uhićene dvije osobe

Izdavali lažne zadužnice pa robu prodavali na crno, uhićene dvije osobe
Foto: MUP

POLICIJSKI službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u suradnji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, završili su drugi dio opsežnog višemjesečnog kriminalističkog istraživanja nad 8 osoba te jednim trgovačkim društvom s područja Republike Hrvatske zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo zločinačkog udruženja i više kaznenih djela pomaganja u prijevari u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, na štetu 9 trgovačkih društava s područja Republike Hrvatske, objavila je policija.

Policija opisala kako su varali
 
Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su se tijekom 2018. godine osumnjičene osobe i jedno trgovačko društvo udružili u zločinačko udruženje s ciljem organiziranog činjenja kaznenih djela prijevara u gospodarskom poslovanju na način da su uz prethodni dogovor oštećenim trgovačkim društvima dostavljali veću količinu ovjerenih zadužnica, a kao jamstvo plaćanja kasnije preuzete robe iako su znali da dostavljene zadužnice neće biti naplative zbog nedostatka novca na žiro računu prijevarnog trgovačkog društva. Kada su oštećena trgovačka društva povjerovala da će im isporučena roba biti i plaćena, isporučili su veću količinu razne robe, a koju su članovi zločinačkog udruženja dalje preprodavali „na crno“ pribavivši si time protupravnu imovinsku korist od najmanje 1,8 milijuna kuna, za koji iznos su oštetili 9 trgovačkih društava.

Uhićene dvije osobe iz Zagreba
 
U koordiniranoj akciji kodnog naziva „Zeko 2“ uhićene su dvije osoba s području Zagreba. Prilikom realizacije kriminalističkog istraživanja izvršene su pretrage više stambenih objekata i drugih prostora korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela.
 
Protiv ukupno 8 osumnjičenih osoba i trgovačkog društava s područja Zagreba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava, dok su osumnjičene osobe dovedene pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara