Izetbegović: BiH i Kosovo se ne mogu uspoređivati

Izetbegović: BiH i Kosovo se ne mogu uspoređivati
Foto: Hina

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je navode srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića koji je rekao da je status Republike Srpske povezan s pozicijom Kosova te je ublažio retoriku prema predstavnicima bosanskohercegovačkih Hrvata ističući da im je najvažniji dogovor s Bošnjacima. 

Dačić je u srijedu izjavio da je trebalo proglasiti neovisnost Republike Srpske onoga trenutka kada je to učinilo Kosovo. 

"Miloševićev učenik"

"To dvoje se nikako povezati ne može. Uzalud Dačić, Miloševićev učenik, pokušava povući paralele. BiH je riješena“, rekao je Izetbegović u srijedu u Mostaru. Pojasnio je kako je isto zlo ''predvođeno Miloševićem'' pogodilo i Kosovo i BiH. 

Upitan o odnosima s hrvatskom stranom i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je rekao kako je Mostar pravo mjesto da se razgovara o odnosima Bošnjaka i Hrvata koji, po njemu, moraju biti bolji. Pri tome krivnju vidi i u vlastitim istupima. "Ti odnosi bi i bili bolji da se mudrije odnose prvaci koji predstavljaju ova dva naroda, a ne isključujem tu ni sebe. Mislim da bi gospodin Čović trebao imati u vidu da pedeset posto hrvatskog korpusa živi izmiješano s Bošnjacima i da je daleko preče napraviti dogovor s nama u Sarajevu nego s nekim u Beogradu ili Banja Luci“, rekao je Izetbegović. Ponovio je tvrdnje kako treba udovoljiti zahtjevima Islamske zajednice te pokazati pijetet zločinima nad Bošnjacima.

Izetbegović je tijekom dana najavio da će bošnjačka strana nastaviti razvijati vojnu industriju kako se više ne bi suočila s agresijom i zločinima te je oštro prozvao Čovića za izdaju interesa BiH kada je podupro izgradnju Pelješkoga mosta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara