Izetbegović tvrdi da Hrvatska Pelješkim mostom ugrožava suverenitet BiH

Izetbegović tvrdi da Hrvatska Pelješkim mostom ugrožava suverenitet BiH
Foto: Hina

PREDSJEDATELJ Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je kako početak gradnje Pelješkog mosta predstavlja "flagrantno kršenje suvereniteta" njegove zemlje te je najavio kako će stoga biti poduzeti odgovarajući koraci pred međunarodnim institucijama.

Izetbegović se očitovao posebnom izjavom dostavljenom lokalnim medijima ističući kako gradnjom mosta Hrvatska ignorira protivljenje tijela vlasti tom projektu, krši odredbe Konvencije UN-a o pravu mora i ugrožava pravo BiH na pristup otvorenome moru.

Hrvatsku je optužio kako već dvanaest godina izbjegava postići dogovor s BiH o razgraničenju koji bi, po njegovu sudu, morao prethoditi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoj teritorij.

"BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava garantirana Konvencijom UN-a", stoji u Izetbegovićevoj izjavi uz podsjećanje kako je Predsjedništvo BiH 2007. godine posebnim zaključkom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje granične crte na moru i pravo pristupa BiH otvorenome moru. 

Izetbegović tvrdi kako je to jedinstveno i jasno stajalište države BiH koje se drugim zaključcima i odlukama nije mijenjalo te kako je Hrvatska o tome opetovano informirana, baš kao i Europska komisija.

Tvrdi kako je Hrvatska pri kandidiranju za sufinanciranje projekta iz europskih fondova netočno izvijestila Europsku komisiju da oko ovog projekta nema prijepora.

Kaže da će pravdu tražiti pred međunarodnim institucijama

Navodi i kako je glavni ravnatelj Glavnog ravnateljstva za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije Marc Lemaitre 29. rujna 2017. godine pisao Spomenki Đurić, državnoj tajnici Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove, pozvavši Hrvatsku da riješi otvorena pitanja s BiH oko izgradnje mosta Pelješac te da se u međuvremenu suzdrži od poduzimanja bilo kakvih aktivnosti koje bi za posljedicu imale uvlačenje EU-a u pravne i financijske obveze zbog pokrenutih parnica treće strane.

"Hrvatska na ovo pismo nije odgovorila na zadovoljavajući način", tumači sada Izetbegović.

Pojasnio je kako će stoga sada biti nužno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama te dodao kako zaštita suverenih prava države BiH nije pitanje jednog čovjeka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obveza svih predstavnika i tijela vlasti BiH pa su oni stoga dužni nastaviti poduzimati sve aktivnosti na zaštiti interesa i prava BiH "bez obzira što su u tim institucijama jasno vidljive opstrukcije onih kojima su, nažalost, interesi Hrvatske iznad interesa vlastite zemlje". 

Izetbegović je tako očito aludirao na jasne poruke hrvatskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH koji u gradnji Pelješkog mosta ne vide ništa sporno i ne dopuštaju poduzimanje bilo kakvih jednostranih mjera s bošnjačke strane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara