Izetbegovića iritira politički savez HDZ-a i Dodika: Opasan za Bošnjake

Izetbegovića iritira politički savez HDZ-a i Dodika: Opasan za Bošnjake
Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic

PREDSJEDNIK Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas kako smatra iritirajućim i opasnim po Bošnjake politički savez koji su sklopili HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, objavio je sarajevski portal Faktor.

U intervjuu koji je dao ovom portalu Izetbegović je konstatirao kako "politička sprega" lidera HDZ-a Dragana Čovića i Dodika, koji time pokušavaju izboriti izmjene izbornih pravila, priječi postizanje kompromisa i dogovora oko važnih pitanja, uključujući izmjene izbornog zakona, ali i uspostave nove vlade Federacije BiH.

"Procijenio sam da do 31. ožujka imamo sasvim dovoljno vremena završiti sve što je potrebno za formiranje nove strukture vlasti na federalnoj razini, uključujući u to i pokušaj da odredimo model i temeljna načela za izmjene izbornog zakona. Sve što bi išlo preko tog datuma bi sigurno bilo tumačeno kao neprihvatljivo razvlačenje, nepoštivanje volje birača i diktat manjine nad većinom", kazao je Izetbegović spominjući termin do kojega bi, prema izbornom zakonu, trebalo postići dogovor o izmjenama.

Čović i Dodik godinama blisko surađuju

Sugerirao je kako mu se to čini nemogućim u sadašnjem političkom ozračju.

Čelnici HDZ-a Čović i SNSD-a Dodik godinama blisko surađuju, a najavili su da će s time i nastaviti u ovom mandatu i da će Dodik nastaviti podupirati stajališta HDZ-a.  

Izetbegović je time očigledno aludirao na raniju izjavu Milorada Dodika da u cijelosti podupire zahtjeve HDZ BiH za izmjenama izbornog zakona.

HDZ BiH inzistira na izmjenama načina biranja Predsjedništva BiH

 "Nitko od konstitutivnih naroda u BiH ne može preglasavati, kao što je bilo takvih slučajeva s Hrvatima", kazao je Dodik prošloga tjedna.

HDZ BiH posebice inzistira na izmjenama pravila koja se odnose na način biranja članova Predsjedništva BiH, ali i na novom načinu biranja hrvatskih zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, kako bi se osiguralo da oni dolaze iz županija u kojima Hrvati imaju razmjernu ili apsolutnu većinu, pa tako i izborni legitimitet.

I Bošnjaci imaju svoje zahtjeve

"Upravo takvim diktatom iritiraju, umjesto da umire i odobrovolje bošnjačku, odnosno bosansku stranu i glasačko tijelo", poručio je sada Izetbegović čelniku HDZ-a Čoviću.

Dodao je ipak kako razumije "frustracije" hrvatske strane, no kako i Bošnjaci imaju svoje zahtjeve ako se izborni zakon bude mijenjao jer se time zadire i u bit Daytonskog sporazuma.

"Bošnjačko-bosanska strana, koja u BiH čini 60 posto, a u Federaciji BiH 80 posto stanovništva i glasačkog tijela, osjeća se zbijena u bošnjačku kvotu koja se najčešće svodi na 33 posto pozicija i utjecaja u vlasti. Postoji čitav, da tako kažem, 'politički narod' koji ne glasa za nacionalne stranke i koji je uskraćen za utjecaj koji po Daytonu imaju konstitutivni narodi. Sve navedeno mora biti uzeto u obzir, nitko ne može biti ignoriran, svi moraju biti jednaki pred zakonom, pa i onim izbornim", kazao je Izetbegović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara