Izjasni se kao Istrijan: "Nismo separatisti, upisujte u nacionalnu pripadnost ono što osjećate"

Ilustracija: Hr Foto

VELIKU kampanju u kojoj će sugrađane informirati da se na popisu stanovništva u travnju mogu izjasniti i kao Istrijani, predstavili su danas mladi IDS-a. Tvrde da nisu separatisti i da su sulude ideje da promoviraju istarsko odcjepljenje.

"Na zadnjem popisu stanovništva dvjestotinjak ljudi se izjasnilo kao Jugoslaveni i to im je uredno priznato kao nacionalna pripadnost. Kad se izjasnite kao Istrijan, u popisu se računa da ste nacionalno neopredijeljeni, a 'Istrijan' se upisuje u regionalnu pripadnost. To je nepravedno", izjavio je predsjednik Mladih IDS-a Vili Rosanda, kojemu nije jasno zašto se netko nacionalno može opredijeliti i kao Indijanac, a ne može kao Istrijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne žele nagovarati ljude da se izjasne kao Istrijani

Kako je kampanja namijenjena uglavnom mladima, IDS-ovci užurbano pripremaju Facebook stranice i video ulomke na Youtubeu, a neke stranice sličnog sadržaja već su se pojavile.
Rosanda ističe da se u kampanji nikoga neće nagovarati da se izjasne kao Istrijani, već da učine onako kako se osjećaju.  "Da krenemo u nagovaranje, ispali bi isti kao  oni koji nam uskraćuju pravo na istrijanstvo, a to nikako ne želimo", kaže mladi IDS-ovac.

Tvrdi da regionalizam sve više dobiva na cijeni u Europskoj uniji i da se u uređenim zemljama nikad ne povezuje sa separatizmom.  "Želim Istri što više autonomije, kao što je želim i bilo kojoj drugoj hrvatskoj regiji. Autonomiju doživljavam kao pravo na samoodlučivanje, a to nikome ne može naštetiti", zaključio je Rosanda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara