IZLOŽBA "GAUGUIN - TAHITI" OTVORENA U PARIŠKOM GRAND PALAISU

Uroniti u veliku izložbu "GauguinTahiti", koju je u utorak svečano otvorio francuski predsjednik Jacques Chirac u pratnji supruge Bernadette i ministra kulture JeanJacquesa Aillagona, a koja se za javnost otvara 4. listopada u Grand Palaisu u Parizu, znači naći se u raju koji slikar opisuje u svojem intimnom dnevniku "Noa Noa". L

Biser izložbe Paula Gauguina (1848.-1903.) je golemo platno, njegova umjetnička oporuka pod nazivom "Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo?" (139,1x374,6 cm) iz 1897.-98., koje nije bilo u Parizu već pedeset godina, a čuva se u Muzeju umjetnosti u Bostonu (kamo će se izložba preseliti u proljeće 2004.).

Na izložbi se mogu vidjeti 193 djela iz muzeja i privatnih zbirki iz Europe, Amerike, Rusije i Japana koja je prikupio LVMH, tvrtka Bernarda Arnaulta koji je od 1991. pokrovitelj izložaba koje organizira Skup nacionalnih muzeja.

"Tahićanke", "Obrok" (ili "Banane"), "Žena s mangom" jesu remek-djela na kojima se ističu žarko crvena parea, žuto nebo, sjajno zeleno lišće i modro-ljubičaste haljine djevojaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No najljepši prizor pruža čudesna slika "Rupe rupe" (berba voća) koja je stigla iz Muzeja Puškin u Moskvi, a svojim zlaćanim nebom podsjeća na talijanske naivne slikare.

Izložba, koja zatvara vrata 19. siječnja iduće godine, podudara se sa 100. obljetnicom slikareve smrti 8. svibnja 1903. na Otocima Marquises, gdje je odlučio živjeti od 1891. iako je prolazio pakao samoće i bolesti.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara