IZLOŽBA "PICASSO INGRES" USPOREĐUJE DVOJICU UMJETNIKA

Pablo Picasso divio se Ingresu, nadahnjivao se njime, interpretirao ga i parodirao, ne samo tijekom svojeg perioda Ingres (1915.1921.), već kroz cijeli život. L

Pariški muzej Picasso prati taj odnos kroz izložbu "Picasso Ingres".

"Ingresova djela i rad Picassa još nikad nisu bili fizički uspoređeni", kaže Laurence Madeline, kustosica izložbe otvorene do 21. lipnja, koja predstavlja više od 110 platna i crteža dvojice umjetnika.

"Zajednički im je pogled na klasične majstore", primjećuje ona.

"Tek upoznavanjem tuđih otkrića možemo u umjetnosti naučiti i sami otkrivati", smatrao je Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780.-1867.).

"Što je zapravo umjetnik? Kolekcionar koji stvara svoju kolekciju slikanjem onoga što voli kod drugih", govorio je Pablo Picasso (1881.-1973.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obojica daju ogromnu važnost crtežu, koji je za njih "temelj svega", primjećuje Madeline. Isto vrijedi za osobe: "ljudsko lice je najvažnije", smatra ona.

"Picasso ima istu ljubav za ženu, isti erotizam kao Ingres", tvrdi Louis-Antoine Prat, kustos izložbe Ingresovih crteža, koja je istodobno otvorena u Louvreu. Gomila tijela u Ingresovoj "Turskoj kupelji" (1865.) prepoznaje se u senzualnoj atmosferi Picassovih djela "Harem" (1906.) i "Kupačice" (1918.).

Poput Ingresa, koji je smjelo istraživao anatomiju, Picasso "ponovo stvara ravnotežu kroz iste oblike, koji su raspoređeni na drugačiji način", primjećuje Madeline. Posjetitelja će iznenaditi sličnosti između autoportreta Ingresa i jednog Picassovog autoportreta, kao i između Ingresove slike "Portret gospođe Riviere" (1805.) i Picassove "Olge u naslonjaču" (1917.).

Vrisak majke u Ingresovoj skici "Le Martyre de saint Symphorien" podsjeća na krik majke nad mrtvim djetetom u skici za Picassovu "Guernicu".

Louvre, koji je posudio nekoliko Ingresovih djela muzeju Picasso, otvorio je izložbu posvećenu crtežima majstora iz Montaubana, od priprema ili skica velikih povijesnih kompozicija do vrlo finih portreta.

(Hina) xpgo ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara