IZLOŽBA "SUSTAV KOORDINATA - RUSKA UMJETNOST DANAS"

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu u suradnji s moskovskom Galerijom "Guelman" organiziraju izložbu "Sustav koordinata ruska umjetnost danas", koja se sutra u 20 sati otvara u prostorima 19. paviljona Zagrebačkog velesajma. L

Desetero umjetnika izlaže stotinjak djela, najviše fotografskih, koja su zadnjih desetak godina nastala u različitim medijima.

Kustosi izložbe povjesničari umjetnosti Tihomir Milovac i Leila Topić na današnjoj su konferenciji za novinare istaknuli kako izložba najbolje pokazuje sadašnji trenutak ruske umjetnosti, tematsku i fenomenološku raznovrsnost, smjernice nadolazećeg razdoblja i njegove koordinate.

Nakon razdoblja perestrojke i tranzicijskih kriznih godina ruska scena, rečeno je, postaje vrlo zanimljiva i živa što je osobita zasluga u svijetu priznatih umjetnika iz grupe AES + F, koje su članovi Tatjana Arzamasova, Lev Evzovič, Evgenij Svjatski i Vladimir Fridkes, a predstavit će se i vodeći umjetnici iz grupe "Plavi nosovi" koju tvore Vjačeslav Mizin, Aleksander Šaburov, Sergej Bratkov, Vladimir Dubosarski, Aleksander Vinogradov, Olga Černišova, Vadim Fiškin, Dimitrij Gutov, Aleksej Kallima, Oleg Kulik i Vladimir Mamišev Monroe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući izloške, ruski umjetnici su naglasili da su u zadnjem desetljeću prošlog stoljeća rusku suvremenu umjetnost obilježili radikalni agresivni postupci, pa je ljudsko tijelo postalo sve važnijim umjetničkim medijem, a njihova djela odrazom najnovijih političkih zbivanja, poput onih u Čečeniji, 11. rujna u Americi i druga.

Izložbu financira Gradski ured za kulturu grada Zagreba.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara