Izložba Toulouse-Lautreca i "Belle Epoque" u Rimu

RIM ODAJE počast francuskom slikaru i izrađivaču plakata Henriju Toulouse-Lautrecu veličanstvenom retrospektivom njegova opusa koji obuhvaća gotovo 200 litografija, crteža i slika koji se mogu vidjeti u muzeju Vittoriano od 11. listopada ove godine do 8. veljače 2004.

Toulouse-Lautrec (1864.-1901.), istaknuti lik pariške "Belle Epoque", razdoblja uoči Prvog svjetskog rata, osobito je poznat po svojim plakatima za kabaree na Montmartreu.

Le Moulin rouge i La Goulue, Japanski divan, Aristride Bruant zamotan u svoj veliki crveni šal, Jeanne Avril i Yvette Guilbert: svi su tu, ovjekovječeni u nizu litografija koje su stigle iz SAD-a.

No izložba pod nazivom "Pogled na život" puno je ambicioznija i pruža posjetitelju prigodu da uživa u bogatstvu palete umjetnika "prokletog" zbog svojih nedostataka - bio je patuljasta rasta i bogalj nakon dvaju pada s konja - koji je promaknuo plakat u umjetničko djelo, a umro je u 36. godini, uništen od alkohola i sifilisa, ostavivši 737 slika, 275 akvarella, 369 litografija i gotovo 5000 crteža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan od najuzbudljivijih dijelova izložbe posvećen je cirkusu, s 22 fino obojena mala crteža iz 1899., koji potječu iz privatne zbirke u Rimu.

Toulouse-Lautrec ih je narisao u bolesničkoj sobi u klinici Saint James u Neuillyju, gdje se liječio od alkoholizma.

"Imam dva života", često bi govorio umjetnik koji je bio iz aristokratske obitelji, a bio je buntovnik i osebujan slikar koji nije pripadao nijednoj školi.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara