Izmjene ZOR-a: Radna skupina sutra bi trebala utvrditi kompenzacijske mjere

STRUČNA radna skupina Vlade i sindikata sutra bi trebala utvrditi konačne prijedloge i izračune kompenzacijskih mjera za radnike koji bi najviše izgubili izmjenama Zakona o radu (ZOR), potvrdili su sindikalci.

Predstavnici sindikata, koji se oštro protive smanjivanju otpremnina i skraćivanju otkaznih rokova, nedavno su dogovorili s premijerom Ivicom Račanom da se radnicima do 20 godina staža neće smanjivati otpremnine, a starijim radnicima kompenzacijskim mjerama nadoknaditi gubitak dijela njihovih prava.

Kao mjere spominju se povećanje naknada za nezaposlenost, jednokratne novčane naknade u slučaju otkaza, poticaji poslodavcima da ne otpuštaju starije radnike, te financiranje doškolovanja, prekvalifikacije i novog zapošljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikalni čelnici u četvrtak bi trebali odlučiti prihvaćaju li te mjere i visinu novčanih sredstava kao nadoknadu starijim radnicima, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Stoga bi pregovori o izmjenama ZOR-a mogli uskoro završiti, a to će ovisiti o rezultatu sastanka sindikalnih čelnika s premijerom Račanom, koji je najavljen za petak.

Na sutrašnji sastanak stručne radne skupine neće doći predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja se prošloga tjedna povukla iz pregovora jer nije zadovoljna korekcijama u prijedlogu izmjena ZOR-a, odnosno Vladinim popuštanjem sindikalnim zahtjevima.

HUP traži od Vlade da odustane od polovičnih izmjena ZOR-a i vrati se na početni prijedlog jer u najnovijem tekstu samo jedan članak, koji se odnosi na skraćivanje otkaznih rokova, doista utječe na fleksibilizaciju radnih odnosa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara