Iznenada se sastali čelnici Sjeverne i Južne Koreje, zasad skrivaju detalje

Iznenada se sastali čelnici Sjeverne i Južne Koreje, zasad skrivaju detalje
Foto: Hina/EPA

ČELNICI Sjeverne i Južne Koreje sastali su se u subotu u demilitariziranoj zoni između dviju zemalja, prenose u subotu agencije. 

To je drugi susret južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina i sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una u mjesec dana.

Razgovarali su dva sata

Moon i Kim dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira Panmunjoma, priopćio je Moonov ured.

Rezultate razgovora Moon će objaviti u nedjelju ujutro, dodaje se u priopćenju.

Do njega je došlo u vrijeme dok obje strane ulažu napore da se povijesni summit SAD-a i Sjeverne Koreje ipak održi.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je otkazao sastanak na vrhu, zakazan za 12. lipnja, ali je kasnije dao naslutiti da bi se ipak mogao održati.

Ako do susreta dođe, Trump i Kim razgovarat će o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i smanjenju napetosti.

Trump je u pismu Kimu Jong-unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika da bi se, kako se čini, dan kasnije ipak predomislio.

Pjongjang je suzdržano reagirao na vijest o otkazivanju objavljenu istog dana kada je S. Koreja rekla da je "potpuno" demontirala svoj poligon za nuklearne pokuse.

Prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova, Kim Kye-gwan, ocijenio je da je Trumpova odluka "doista vrijedna žaljenja", ali je ostavio mogućnost nastavka dijaloga rekavši da je Pjongjang spreman "sjesti u svakom trenutku i na bilo koji način razgovarati kako bi riješili problem".

Trump je iznenada otkazao sastanak

Nakon što su pripreme summita u Singapuru išle svojim tijekom, Trump je iznenada otkazao sastanak s Kimom zbog, kako je rekao, otvorenog neprijateljstva Pjongjanga prema SAD-u. 

S. Koreja je nekoliko dana prije zamrznula pregovore s južnim susjedom i sama zaprijetila otkazivanjem summita zbog vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje. 

Razljutila ju je i izjava američkog potpredsjednika Mikea Pencea koji je S. Koreju usporedio s Libijom. Pence je rekao da bi S. Koreja mogla završiti kao Libija ako ne poduzme korake prema denuklearizaciji.

Washington traži potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje koja će se moći nadzirati.

Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao sigurno pred, kako kaže, američkom agresijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara