Izrael od rujna nema vladu, propao i drugi pokušaj sastavljanja kabineta

Izrael od rujna nema vladu, propao i drugi pokušaj sastavljanja kabineta
Foto: EPA

POLITIČKI suparnik premijera Benjamina Netanyahua, Benny Gantz rekao je danas navečer izraelskom predsjedniku da ne može sastaviti vladu nacionalnog jedinstva, čime se Izrael približava novim izborima.

Gantz priznao da ne može formirati vladu

"Ispitao sam sve mogućnosti pokušavajući sastaviti vladu nacionalnog jedinstva", rekao je Gantz na tiskovnoj konferenciji pošto je predsjedniku Reuvenu Rivlinu priznao da "nije kadar formirati vladu".

Parlamentarni izbori u rujnu nisu iznjedrili jasnog pobjednika između Netanyahua, premijera na odlasku i Gantza, koji ni uz pomoć saveznika nisu imali nužnu potporu za dobivanje većine u parlamentu.

Prvo Netanyahu nije uspio dobiti potporu za vladu

Predsjednik Reuven Rivlin je mandat za sastavljanje vlade prvo bio povjerio Benjaminu Netanyahuu, na vlasti od 2009. godine

No Netanyahu, na čelu desno - vjerskog bloka sa 54 zastupnika, nije uspio dobiti dovoljan broj glasova za većinu u parlamentu (61).

Gantz je imao rok do danas u 22:59 formira vladu

Predsjednik se onda obratio Bennyju Gantzu koji se našao pred zadaćom za koju su neki tvrdili da je nemoguća, kako zemlja ne bi treći put izlazila na izbore u manje od godinu dana.

Potonji, predsjednik centrističke stranke "Plavo-bijelo" imao je rok do 23:59 sati (22:59 sati po srednjoeuropskom vremenu) danas da formira koalicijsku vladu.

No Gantz nije uspio uvjeriti Avigdora Liebermana, čelnika neopredijeljene stranke Israel Beitenou (Izrael naš dom) da uđe s njim u koaliciju, a ni Benjamina Netanayhua da zajedno obnašaju vlast po rotacijskom sustavu.

Gantz: "Netanyahu je na prvo mjesto stavio svoje osobne interese"

"Našao sam se pred zidom sačinjenim od (izbornih) gubitnika koji su učinili sve kako bi spriječili izraelske građane da dobiju vladu pod mojim vodstvom", rekao je Gantz.

"Netanyahu je na prvo mjesto stavio svoje osobne interese (...) i treba znati da smo još u demokraciji i da je većina naroda glasala za politiku koja se razlikuje od njegove", dodao je Benny Gantz.

Sljedeći potez je na izraleskom parlamentu

Predsjednik Rivlin može sada dati zastupnicima u Knessetu, izraelskom parlamentu, tri tjedna da mu predloži imena zastupnika koji bi mogli učiniti ono što čelnici dviju velikih stranaka nisu.

Ako se ni nakon tog novog roka nitko od istaknutih političara ne uspije nametnuti na čelo vlade, Izrael će se vratiti na birališta treći put u manje od godinu dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara