Izrael oštro osudio tursku invaziju na Siriju

Izrael oštro osudio tursku invaziju na Siriju
Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu oštro je osudio "invaziju" turskih snaga na sjeveroistoku Sirije i upozorio na moguće "etničko čišćenje" Kurda u tom području.

"Izrael oštro osuđuje tursku invaziju kurdskog područja u Siriji i upozorava na etničko čišćenje Kurda", naveo je Netanyahu u priopćenju i dodao da je Izrael spreman pružiti Kurdima "humanitarnu pomoć".

Turska od srijede vodi ofenzivu u Siriji protiv kurdskih snaga, saveznika Zapada u borbi protiv džihadističke skupine Islamske države (IS).

Američki predsjednik Donald Trump, optužen da je izdao svoje kurdske saveznike, ranije tijekom tjedna je otvorio put za tursku operaciju najavivši povlačenje američkih snaga raspoređenih u Siriji blizu granice s Turskom.

U Izraelu, ključnom savezniku Washingtona, američko povlačenje i turska ofenziva izazivaju zabrinutosti.

Neki komentatori razmatraju mogućnost da Sjedinjene Države napuste Izrael i strahuju da bi kratkoročno ta turska ofenziva omogućila Iranu, zakletom neprijatelju Izraela, da pojača svoje pozicije u Siriji, gdje podržava vlast Bašara al-Asada.

Benjamin Netanyahu je u vrlo napetim odnosima s turskim predsjednikom Recepom Tayipom Erdoganom, gorljivim zaštitnikom palestinskog pitanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara