IZRAEL, PALESTINCI, IRAN I SIRIJA OSUĐUJU NAPADE U ISTANBULU

Izrael, palestinske vlasti, Iran i Sirija osudili su u nedjelju terorističke napade na dvije sinagoge u Istanbulu u kojima je dan ranije, prema najnovijim podacima, poginulo najmanje 23 ljudi, a ozlijeđeno je više od 300. L

Izraelski premijer Ariel Sharon kazao je na redovitom tjednom sastanku kabineta kako je napad još jedan dokaz da terorizam ne poznaje granice.

Sharon je izrazio sućut obiteljima žrtava i naglasio kako je uvjeren da će turske vlasti organizatore napada privesti pred lice pravde.

Napade u Istanbulu osudio je i palestinski čelnik Jaser Arafat, ocjenivši ih "užasnim zločinom" i "kukavičlukom koji se protivi svim vjerskim učenjima i ljudskim vrednotama".

Izraze sućuti Arafat je uputio turskom predsjedniku Ahmetu Necdetu Sezeru i premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, a osudama se pridružio i palestinski premijer Ahmed Korei.

Službeni Teheran napade je ocijenio "neprihvatljivima". "Pribjegavanje nasilju protiv civila je neprihvatljivo, nelogično i osuđeno na neuspjeh", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi.

Službenim sirijskim osudama od subote u nedjelju se pridružio i sirijski tisak, proglašavajući napade "neprihvatljivim terorističkim djelom" kojeg treba razlikovati od otpora zbog okupacije arapskih teritorija.

Turski tisak u nedjelju je pak gotovo jednoglasno za napade odgovornom proglasio terorističku mrežu Al-Qa'idu.

"I nas je pogodio terorizam Osame bin Ladena", piše dnevnik Vatan koji napade uspoređuje s terorističkim napadima na SAD 11. rujna i napadima na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji.

Prema najnovijim podacima turskog ministarstva zdravstva, u napadima u Istanbulu poginulo je 23 ljudi, a više od 300 je ozlijeđeno.

Među poginulima je šestero Židova, kazao je za izraelski javni radio jedan pripadnik istanbulske židovske zajednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara