Izrael traži novu rezoluciju protiv naoružavanja Hezbollaha

IZRAELSKA ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni zatražila je u utorak novu rezoluciju UN-a kako se libanonski Hezbollah ne bi ponovno naoružao iz Irana.

"Potrebna je nova rezolucija kako bi se onemogućilo ponovno naoružavanje Hezbollaha iz Irana, jer mu Iran može dati oružje za jedan dan", kazala je na konferenciji za tisak, po završetku kratkog posjeta Danskoj, nestalnoj članici UN-ova Vijeća sigurnosti.

Hezbollah je tijekom sukoba ispalio oko 4.000 raketa i projektila na Izrael, a izraelska vojska je uništila dio arsenala libanonske šijitske milicije.

Livni je u tom smislu kazala da je nužno "pojačati embargo na oružje" i uvesti nadzor međunarodnih snaga na libanonsko-sirijskoj granici, budući da libanonska vlada to nije kadra sama učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Libanon je prošlog tjedna odbio raspoređivanje privremenih snaga UN-a u Libanonu (UNIFIL) na svojoj granici sa Sirijom i izjavio da mu o tom pitanju nitko ne treba govoriti što će činiti.

"Samo je libanonska vojska zadužena za nadzor granice sa Sirijom i nema govora da se tu rasporede snage UNIFIL-a", izjavio je u petak libanonski ministar informiranja Ghazi Aridi.

Livni koja je u ponedjeljak navečer doputovala u Kopenhagen razgovarala je u utorak s premijerom Andersom Rasmussenom, s danskim kolegom Perom Stigom Moellerom i članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

Tijekom popodneva otputovala je iz Kopenhagena za Izrael.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara