Izrael zahvalio Hrvatskoj na pomoći u gašenju požara

Izrael zahvalio Hrvatskoj na pomoći u gašenju požara
Foto: EPA

HRVATSKI kanader pomogao je u gašenju velikih požara u središnjem Izraelu koji su nastali kao rezultat toplinskog vala i visokih temperatura koje su prelazile 45 stupnjeva, a na pruženoj pomoći Hrvatskoj uime izraelskog naroda zahvalio je veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor.

Prema podacima tamošnjih vatrogasaca, oko tri tisuće ljudi morale su napustiti svoje domove, a izgorjelo je 45 objekata. 

Iz Ministarstva obrane RH izvijestili su kako su temeljem zahtjeva Države Izrael i sukladno odluci vlade, uputili kanader iz sastava Protupožarne eskadrile  93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na požarišta u Izrael radi pružanja humanitarne pomoći.

Po dolasku u Izrael, pripadnike protupožarne eskadrile dočekali su predstavnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i izraelske policije te pukovnik Davor Turković.

Mor: Potvrdilo se da su Hrvatska i Izrael dobri prijatelji 

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor zahvalio je Republici Hrvatskoj uime izraelskog naroda na angažmanu snaga i velikoj potpori u pruženoj pomoći kod gašenja požara. Naglasio je da je Hrvatska i njezino vodstvo ponovno potvrdilo da smo dobri prijatelji kao i da Izrael može uvijek računati na nas.

U valu vrućine koji je u zadnja tri dana zahvatio Izrael, gdje su temperature bile i do 47 stupnjeva, izbilo je nekoliko stotina požara. U mjestu Mevo Modiin izgorjelo je 40 od 50 kuća, a vatra je prijetila i da proguta kibuc Harel. Pored toga, požari su pustošili šume i usjeve. Na gašenju požara bilo je angažirano 14 izraelskih protupožarnih aviona Airtractor i tri izraelska helikoptera.

U pomoć izraelskim snagama pritekla su dva kanadera iz Italije, dva iz Grčke, dva Airtractora s Cipra, helikopteri iz Egipta i jedan kanader iz Hrvatske. Tijekom jutra ugašen je požar u Ramat Sirinu, koji je zahvatio i područje Jordana uz granicu s Izraelom.

Također, međunarodne snage su tijekom dana patrolirale Izraelom i nadgledale zgarišta te pratile nastanak novih požara. To je omogućilo izraelskim vlastima da servisiraju protupožarne zrakoplove nakon dva vrlo teška dana provedena u borbi s požarima te da odmore svoje pilote.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara