Izraelci u zračnom napadu ubili četiri UN-ova promatrača

Izraelci u zračnom napadu ubili četiri UN-ova promatrača

UJEDINJENI NARODI potvrdili su da su u izraelskom zračnom napadu na promatračkom položaju u južnom Libanonu poginula četiri pripadnika UN-a te da su od izraelske vojske zatražili istragu o tom tragičnom događaju.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao je da je od Izraela tražio da provede istragu o, kako je rekao, očito namjernom napadu na UN-ov položaj.

"Šokiran sam i duboko potresen očigledno namjernim napadom izraelskih snaga na UN-ov položaj", navodi se u priopćenju za javnost Kofi Annana koji se nalazi u Rimu, gdje će se u srijedu održati međunarodni sastanaka o krizi na Bliskom istoku.

"Koordinirani artiljerijski i zračni napad na jasno označen UN-ov položaj, koji se na tom području nalazi već dulje vrijeme, dogodio se uprkos jamstvu samoga izraelskog premijera Ehuda Olmerta da će UN-ovi položaji biti pošteđeni izraelskih napada", kazao je Annan.

Dodao je da je zapovjednik UN-ovih snaga u južnom Libanonu generala Alain Pelligrini tijekom dana bio u stalnom kontaktu s izraelskim vojim časnicima ističući potrebu da se zaštite UN-ovi položaji.

"Pozvao sam izraelsku Vladu da provede istragu ovoga vrlo uzmnemirujućeg incidenta i zatražio da svaki mogući napad na položaje UN-a i njegove pripadnike mora biti zaustavljen", rekao je Annan.

Identitet i nacionalnost poginulih promatrača biti će naknadno objavljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na libanonske vojne izvore agencije javljaju da su poginuli promatrači iz Austrije, Kanade, Kine i Finske.

"Mogu potvrditi da su u napadu poginula četvorica vojnih promatrača u području Hiama", izjavila je u sjedištu UN-a u New Yorku glasnogovornica Marie Okabe.

Glasnogovornik privremenih snaga UN-a u Libanonu (Finul) Miloš Strugar izjavio je da spasilački tim pretražuje uništeni položaj UN-a.

"Bomba je direktno pogodila zgradu i sklonište u bazi u kojemu su bili promatrači. Tijekom dana bilo 14 incidenata kad je s izraelske strane otvarana vatra u blizini položaja UN-a, a pucnjava se nastavlja dok traje akcija potrage na mjestu eksplozije bombe", prenosi Reuters Strugarove riječi.

Glasnogovornik izraelske vojske izjavio je u Jeruzalemu da vojska istražuje taj događaj.

Predstavnici američkog State Departmenta u Rimu su izjavili da je Izrael izvijestio SAD-e da je do zračnog napada na položaj UN-a došlo nesretnim slučajem.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara