Izraelski F-16 umalo srušio avion bivšeg premijera Tonyja Blaira

BIVŠEM britanskom premijeru Tonyju Blairu život je prije dva dana u Izraelu visio o koncu, kada su privatni zrakoplov u kojem je letio umalo srušila dva izraelska borbena lovca.

Naime, Izraelci nisu mogli identificirati letjelicu, te su je tretirali kao potencijalnu terorističku prijetnju. Dva izraelska lovca F-16 dignuta su sa tla, a trenutak prije nego što će ispaliti smrtonosne projektile, posada zrakoplova uspjela je uspostaviti vezu te u posljednji trenutak objasniti tko je s njima. Nakon toga "napad na Blaira " je opozvan.

Kako javljaju britanski mediji, Blair je zrakoplovom letio iz Egipta gdje je sudjelovao na Svjetskom ekonomskom forumu prema Izraelu, a cijelu dogodovštinu koja ga je umalo stajala života, saznao je tek naknadno od medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi su počeli odmah na početku, a od Sinajskog poluotoka Izraelci nisu mogli uspostaviti kontakt sa zrakoplovom u kojem je bio Blair. Nakon opetovanih poziva da se jave i identificiraju, Izraelci su zapovjedili napad na "sumnjivi" zrakoplov. Vojni F-16 tada je više puta nadletio civilni zrakoplov, a pilotima je jasno dano do znanja kako se smatraju "sumnjivom metom". Upravo u trenutku kada je F-16 prebacio komande u "borbeni položaj", nesporazum je riješen. 

Izraelski mediji objavili su danas kako je i otvorena istraga o tom slučaju budući se vjeruje kako je do nesporazuma došlo zbog izraelske opreme. Naime, kako su objavili oprema za otkrivanje "potencijalno opasnih letjelica" tek je nedavno postavljena, a vjeruju kako je riječ o tehničkom kvaru.

I.Ć. 
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara