Izraelski pacifisti traže da ICJ zaustavi izgradnju "sigurnosnog zida"

DESET skupina izraelskih pacifista zatražilo je od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da se izjasni protiv izgradnje izraelskog "sigurnosnog zida" na Zapadnoj obali, dok bi istovremeno izraelski premijer Ariel Sharon u srijedu trebao odlučiti koje će stajalište zauzeti prema ICJu.

Organizacije za obranu ljudskih prava u Izraelu objavile su da su izraelskoj vladi i palestinskoj samoupravi poslale memorandum tražeći da se i njihov glas čuje pred ICJ-em.

"Želimo da se pred tim sudom čuje i naš glas protiv izgradnje zida koji izraelska vlada gradi na okupiranim područjima", stoji u priopćenju izraelskih pacifista.

Sharon bi u srijedu trebao odlučiti kakvo će stajalište njegova vlada zauzeti pred ICJ-em. Analitičari smatraju da će Izrael izložiti tvrdnju da taj sud nema nadležnosti u ovom slučaju, obrazlažući to time da Izrael gradnjom zida štiti živote svojih građana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada nije poznato hoće li izraelski predstavnici biti nazočni raspravi o tom slučaju na ICJ-u koja će početi 23. veljače.

Vijeće sigurnosti UN-a 8. je prosinca prošle godine donijelo rezoluciju kojom od ICJ-a traži da se izjasni o pravnim posljedicama izgradnje "sigurnosnog zida".

(Hina) nab br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara