Izricanjem presuda završeno suđenje za ratni zločin u Bapskoj 1991.

IZRICANJEM presuda na Županijskom sudu u Vukovaru danas je završio ponovljeni sudski postupak protiv deset osoba optuženih da su u mjestu Bapska na iločkom području u razdoblju od 1992. godine do 1995. godine počini ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Odlukom sudskog vijeća, kojim je predsjedao sudac Nikola Bešenski, na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci nepravomoćno je osuđen okrivljenik Rajko Milošević (1959.), na kaznu zatvora od četiri godine Zlatan Kulić (1960.) i Drago Vučković (1967.).

Na kaznu zatvora od tri godine osuđeni su Nikola Teodorović (1952.), Miodrag Simeunović (1960.), Ranko Šljubara (1947.), Mihajlo Mijatović (1951.), Goran Mijatović (1968.) i Radojko Radmilović (1974.).

Odbačena je optužba protiv okrivljenog Dragoljuba Savičina (1939). Svim okrivljenima suđeno je u odsutnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema navodima iz optužnice, okrivljenici su u razdoblju od 1992. godine do 1995. godine u mjestu Bapska s većinskim hrvatskim stanovništvom - nakon što su bivša Jugoslavenska armija i srpske paravojne postrojbe okupirale to mjesto, u listopadu 1991. godine, prihvativši nelegalno uspostavljenu okupacijsku vojnu, civilnu i policijsku vlast - nečovječno postupali prema civilnom stanovništvu.

Kako se ističe, "civilnom stanovništvu Babske nanosili su velike patnje, uništavali i pljačkali imovinu te stanovništvo prisiljavali na prisilni rad u cilju njegova raseljavanja".

U svibnju 1995. godine, "uz prijetnju smrću, iz domova su istjerali preostalih 69 Hrvata a u njihove kuće uselili Srbe iz zapadne Slavonije".

Okrivljenicima za ratni zločin u Bapskoj, već je suđeno na Županijskom sudu u Vukovaru krajem 2000. i početkom 2001. godine.

Svi optuženi, osim Rajka Miloševića koji je osuđen na šest godina zatvorske kazne, tada su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju pet godina, no, na žalbu branitelja, Vrhovni sud RH bio je poništio tu presudu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara