Izvan kvota upisuju se samo djeca poginulih, zatočenih ili nestalih i stopostotnih HRVI-a Domovinskog rata

Izvan kvota upisuju se samo djeca poginulih, zatočenih ili nestalih i stopostotnih HRVI-a Domovinskog rata

SPORAZUMOM o poticajnim mjerama za upis u ustanove visokog obrazovanja koji su jučer potpisali Vlada RH i Rektorski zbor sveučilišta donesena je nova odluka o upisu branitelja i djece branitelja.

Prema Sporazumu, djeca poginulih, zatočenih i nestalih branitelja te stopostotnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine, kao i sami branitelji i invalidi, na ovogodišnjim će razredbenim ispitima moći ostvariti pravo na izravan upis na fakultete izvan kvota, naravno, pod uvjetom da prijeđu prag.

Posljednje dvije "sezone" razredbenih ispita obilježili su neustavni upisi na fakultete prema kojima su djeca svih ratnih dragovoljaca imala pravo na upis izvan kvota, a na Filozofskom i Kineziološkom fakultetu su čak imali pravo prvenstva ispred redovnih kandidata.

21. prosinca prošle godine Ustavni sud je ukinuo takvu odredbu koju je ranije donijelo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, ocijenivši je neustavnom. Takav upis zamalo je neke fakultete doveo do kolapsa, budući da je izvan kvota upisivano i do 25 posto više studenata nego što fakulteti imaju kapaciteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da će se na ovaj način izvan kvota godišnje upisati do 600 kandidata, za razliku od lanjskih preko 5.000. 

Novost u Sporazumu je dio prema kojem će Ministarstvo Jadranke Kosor svim zainteresiranim kandidatima platiti pripremne tečajeve za polaganje razredbenih ispita do 2000 kuna po studentu. Navodno je Ministarstvo za tu namjenu već osiguralo 2.1 milijuna kuna.

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara