izvanredna skupština dhk - izabrana dvojica potpredsjednika

Na izvanrednoj skupštini Društva hrvatskih književnika (DHK), održanoj danas u Zagrebu, izabrana su dvojica novih potpredsjednika Društva Stjepan Čujić i Srećko Lipovčan, a u Upravni odbor izabran je Andrija Vučemil. L

Za potpredsjednike Društva, osim Lipovčana i Čujića, bili su kandidirani Tahir Mujičić, Robert Milinarec, Zlatko Krilić, Stjepan Tomaš, Dijana Burazer i Marija Peakić-Mikuljan.

Za Upravni odbor bili su kandidirani Tomislav Milohanić i Nevenka Nekić.

Na izvanrednoj skupštini Društva pročitano je i nekoliko pisama njegovih članova koji nisu bili na skupštini, među kojima i pisma Jakše Fiamenga, Ante Zemljara i Slavka Jendrička.

Ante Zemljar u pismu je ponovno zatražio da se u Društvo hrvatskih književnika vrati stara ploča s imenima hrvatskih pisaca koji su strijeljani u Drugome svjetskom ratu.

Jedan od članova Upravnog odbora DHK Jakša Fiamengo predložio je u pismu da se sadašnji Upravni odbor raspusti kako bi se vratio "poljuljani ugled Društva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentirajući to pismo, Lujo Medvidović je rekao kako treba definirati što je to književnička sloboda na koju se nadovezuje riječ odgovornost.

Istaknuo je da "DHK sudjeluje u čuvanju autentične kulture svojeg naroda" i da bi se - ako u Društvu postoji ikakva kriza - o njoj trebala odrediti posebna rasprava, što su članovi Društva prihvatili.

Dijana Burazer zatražila je da se na samom početku pročita Fiamengovo pismo, s čime se radno predsjedništvo nije složilo. Istaknula je da Društvo književnika mora unutar sebe riješiti određene nesporazume, a jedan od njih je i Antologija hrvatskog pjesništva, autora Zvonimira Mrkonjića.

Dijana Burazer dodala je da se protivi uvlačenju politike u Društvo, na što je Ante Stamać rekao da politike u Društvu više nema otkako je 31 član iz njega izišao.

Na skupštini je pročitano i pismo člana DHK, književnika Tina Kolumbića, u kojem je pozvao hrvatske književnike, novinare i javnost da pomognu općinskoj knjižnici i čitaonici u Jelsi, nedavno uništenoj u požaru, i da joj daruju knjige. Članovi Društva hrvatskih književnika rekli su da će se odazvati tom pozivu.

(Hina) ta sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara