Izvedena drama "Desdemona", nova premijera osječkoga HNK-a

Komorna scena osječkoga HNKa večeras je izvela novu premijeru ove kazališne kuće, ujedno i hrvatsku praizvedbu, dramu "Desdemona igrokaz o rupčiću", američke dramatičarke i dobitnice Pulitzerove nagrade Paule Vogel, u režiji Renea Maurina.

Autorica je iz Shakespeareova "Othella" izbacila muške likove te pomoću triju ženskih likova Desdemone, Emilie i Biance, ističe dramaturginja Marijana Fumić, analizira odrežena ženska pitanja koja su neriješena danas kao što su bila i prije 400 godina.

Redatelj Maurin, inače ravnatelj Gradskog kazališta u Ptuju, drži kako je u drami "potpuno izokrenuta predodžba o Desdemoni" te da autorica demistificira radnju "Othella" prikazujući kroz humor i grotesku skriveni život ženskih likova, odnosno "ono što se zbiva iza kulisa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Maurin smatra da je riječ o djelu koje je napisala feministica koja je prerasla pamfletski feminizam, i od svojih likova ne pokušava napraviti mit, budući da prikazuje i ružnije strane njihova karaktera.

U predstavi su nastupile glumice osječkoga HNK-a Tatjana Bertok-Zupković, Sandra Tankosić i Nela Kočiš. Redatelj Maurin izradio je scenografiju te odabrao glazbu za predstavu, a kostimografkinja je Saša Došen.

(Hina) xivuc yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara