Izvješće ICTY: Hrvatska surađuje, ponekad selektivno i sporo

HRVATSKA s Haškim sudom (ICTY) sve bolje surađuje, mada ponekad selektivno i sporo, stoji u godišnjem izvješću o radu ICTY-ja podnesenom u četvrtak Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, u kojem se također upozorava da je Hrvatska dopustila optuženom generalu Anti Gotovini da pobjegne.

U dijelu izvješća posvećenom aktivnostima Haškog tužiteljstva u kojem se govori o suradnji pojedinih zemalja sa Sudom, posebice se naglašava nedostatak značajnijeg napretka u uhićenju i izručenju optuženika, uključujući Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Antu Gotovinu.

"Republika Hrvatska, koja je bila odgovorna da uhiti samo jednu, dobro poznatu, optuženu osobu, dopustila je toj osobi da umakne nakon propalih pregovora s njim da se dragovoljno preda Sudu", kaže se u Izvješću.

Pored toga, hrvatskim vlastima se zamjera što nisu odmah djelovale slijedom optužnice i naloga za uhićenjem sada pokojnog generala Janka Bobetka kojem, navodi Izvješće, nisu uručene ni optužnica ni nalog za uhićenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocjenjujući ukupnu suradnju Hrvatske sa Sudom izvješće kaže da se "suradnja sa strane hrvatskih vlasti nastavila poboljšavati, mada je ponekad bila selektivna i spora".

Izvješće Haškoga suda, koje pokriva razdoblje od kolovoza 2002. do srpnja 2003., navodi da je Hrvatska pomogla Sudu pri ekshumacijama i forenzičkim ispitivanjima te da se pristup arhivima i svjedocima poboljšava.

U Izvješću se naglašava kako ipak "još uvijek postoje problemi u dobivanju žurnog pristupa specifičnim dokumentima u svrhu tekućih istraga".

U pozitivnu stranu suradnje Izvješće ubraja i to što su hrvatske vlasti pronašle i uhitile bjegunca Ivicu Rajića.

Izvješće kaže da dobro napreduje suradnja između Haškog tužiteljstva i hrvatskog državnog odvjetnika glede suđenja za ratne zločine pred hrvatskim sudovima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara