Izvješće: Kada je izbio požar na brodu u SAD-u, sva je posada spavala

Izvješće: Kada je izbio požar na brodu u SAD-u, sva je posada spavala
Foto: Epa

PREMA preliminarnom izvješću američke vlade, svih šest članova posade spavalo je u trenutku kada je izbio požar, javlja CBC News.

Brodovi poput Conceptiona dužni su osigurati da barem jedan član posade tijekom noći budno pazi na zbivanja na plovilu i osigurava sigurnost putnika.

Podsjetimo se, nitko od 34 putnika turističkog broda namijenjenog ronilačkim izletima nije preživio požar koji je 2. rujna progutao brod Conception. Na brodu je bilo ukupno 39 osoba, ali petero njih, članovi posade, napustili su brod i spasilo ih je drugo plovilo.

Petero članova posade uspjelo je napustiti brod jer su se nalazili u glavnoj kabini, dok su se putnici nalazili u dijelu broda u kojem ih je zarobila vatra.

Svi su spavali

Državni odbor za prometnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (NTSB) objavio je preliminarno izvješće u kojem je rečeno da je pet članova posade za vrijeme izbijanja požara spavalo u kabinama na drugoj palubi, a jedan na palubi ispod.  

"Tijekom početnih razgovora s troje članova posade otkrili smo kako nisu zabilježeni mehanički ili električni problemi", navodi se u izvješću NTSB-a.

"U trenutku požara pet članova posade spavalo je u kabinama na drugoj palubi, a jedan na palubi ispod", dodaje se.

Prema izvješću, jedan se član posade, koji je spavao na drugoj palubi, "probudio zbog buke i ustao kako bi istražio što se događa". Kasnije je probudio druge članove posade.

Pokušali su spasiti putnike

Preživjela posada ispričala je kako su pokušali spasiti putnike, ali da nisu mogli doći do njih.

"S obzirom na to da nisu mogli koristiti ljestve na krmi broda jer su bile zapaljene, članovi posade skočili su na glavnu palubu i pokušali pristupiti salonu i galerijskom odjeljku, koji su bili u potpunosti zahvaćeni vatrom. Kada su vidjeli da ne mogu otvoriti prozore, skočili su u more“, piše u izvješću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara