Izvješće OCD-a o Poglavlju 23: Još nije vrijeme za zatvaranje tog poglavlja

ORGANIZACIJE civilnog društva napravile su zajedničko izvješće o postignutim rezultatima u Poglavlju 23, pravosuđe i ljudska prava, koje su poslale Europskoj komisiji, članovima Europskog parlamenta te veleposlanstvima i parlamentarnim odborima za vanjsku politiku država članica EU.

U izvješću ističu kako smatraju da Republika Hrvatska do sredine veljače još nije spremna zatvoriti Poglavlje 23 držeći da "u nekim ključnim mjerilima nedostaju dokazi postojanja iskrene političke volje da reformske inicijative rezultiraju opipljivim poboljšanjima svakodnevnih života hrvatskih građana i građanki".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"S druge strane, uvjereni smo da hrvatska Vlada i Sabor do sredine lipnja 2011. godine mogu provesti zakonodavne, a posebice provedbene mjere koje predlažemo, ukoliko ta pitanja uistinu prepoznaju kao političke prioritete. Usvajanje pak predloženih srednjoročnih obveza predstavljalo bi dokaz trajne predanosti rješavanju ovih problema, i to bez obzira na konfiguraciju buduće vladajuće većine", stoji u izvješću u kojem se ističe i kako nevladine organizacije "od svih institucija izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti očekuju i traže javno očitovanje i odgovornost za provedbu predloženih prioritetnih mjera koje treba žurno poduzeti kako bi se u okviru pristupanja RH EU hrvatskim građanima uistinu osigurala prava i zaštite temeljnih ljudskih prava".

"Od Vlade RH i Nacionalnog odbora očekujemo da hrvatskoj javnosti što prije podastru izvješće o provedbi mjerila za zatvaranje pregovora u Poglavlju 23, koje je poslano EK u petak 10. veljače 2011. Također tražimo objavu svih pregovaračkih stajališta čiji status tajnosti nema opravdanja, posebice u finalnoj fazi pregovora", ističu iz udruga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara