Izvješće tvrdi da Sjeverna Koreja ima neprijavljenu bazu i stožer projektila

Izvješće tvrdi da Sjeverna Koreja ima neprijavljenu bazu i stožer projektila
Ilustracija: EPA

JEDNA od 20 neprijavljenih baza balističkih projektila u Sjevernoj Koreji služi kao stožer projektila, prema izvješću Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

"Sino-ri baza projektila i projektili Nodong raspoređeni na toj lokaciji uklapaju se u pretpostavljenu nuklearnu vojnu strategiju Sjeverne Koreje osiguravajući na operativnoj razini sposobnost za prvi nuklearni ili konvencionalni udar", navodi izvješće.

Trump najavio da se veseli drugom summitu 

Otkriće neprijavljenog stožera projektila dolazi tri dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio u petak da se "veseli" drugom summitu na kojem će razgovarati o denuklearizaciji sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom krajem veljače.

CSIS, koji je u studenom izvijestio o 20 neprijavljenih baza, je rekao da Sjeverna Koreja nije nikad prijavila bazu Sino-ri te da kao rezultat toga "izgleda da nije predmet pregovora o denuklearizaciji".

Izvješće napominje da bi baze s projektilima vjerojatno bile predmet prijave, provjere i demontaže u eventualnom dogovoru o denuklearizaciji.

"Sjevernokorejci neće pregovarati o stvarima koje ne prijave", rekao je Viktor Cha, jedan od autora izvješća. "Izgleda da igraju igru. I dalje će imati sve te operativne sposobnosti, čak i ako unište prijavljena nuklearna postrojenja."

Postrojba veličine pukovnije opremljena balističkim projektilima srednjeg dometa

Smješten 212 km sjeverno od demilitarizirane zone, kompleks Sino-ri je baza od 18 četvornih kilometara koja igra ključnu ulogu u razvitku balističkih projektila koji mogu dosegnuti Južnu Koreju, Japan pa čak i američki teritorij Guam u zapadnom Pacifiku, reklo je izvješće.

U njemu je postrojba veličine pukovnije opremljena balističkim projektilima srednjeg dometa Nodong-1, dodaje izvješće. Satelitske slike baze od 27. prosinca 2018. pokazuju ulaz u podzemni bunker, ojačana skloništa i stožer, kaže izvješće. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara