Izvješće UN-a: U Gazi su obje strane počinile ratne zločine

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (AFP)

PREMA izvješću Ujedinjenih naroda, obje sukobljene strane u pojasu Gaze, i izraelska vojska i palestinski militantni su počinili ratne zločine, a možda i zločine protiv čovječnosti. "Misija je zaključila da su izraelske vojne snage izvele akcije koje se mogu izjednačiti s ratnim zločinima, a moguće u nekim oblicima i sa zločinima protiv čovječnosti", rekao je novinarima UN-ov istražitelj Richard Goldstone.

Sažetak izvješća od gotovo 600 stranica o činjenicama koje je utvrdila misija kaže također da bi ispaljivanje raketa palestinskih militanata na Izrael, gdje nije bilo vojnih ciljeva, bio ratni zločin, a moguće i zločin protiv čovječnosti, prenosi Reuters.

"Raketni i minobacački napadi izazvali su strah u pogođenim zajednicama južnog Izraela, uzrokujući mnoge izgubljene živote, ranjavanja i duševne ozljede civila, kao i štete na zgradama i imovini", navodi se u izvješću.

Izraelska strana odbacila izvješće

Izrael je brzo reagirao izjavom koju je objavila njegova diplomatska misija u Ženevi da nije surađivao u Goldstoneovoj istrazi.

"Njegov je mandat bio jasno jednostran i zanemarivao je tisuće Hamasovih raketnih napada na civile u južnom Izraelu, zbog kojih je operacija u Gazi bila nužna", kaže se u izjavi.

Goldstone je UN-ovu Vijeću sigurnosti preporučio da od Izraela zatraži istragu mogućih zločina svojih snaga, koje bi bile "neovisne i u skladu s međunarodnim standardima" te osnuje povjerenstvo stručnjaka za ljudska prava koji bi pratili taj proces.

Ako to Izrael ne učini, Vijeće bi sigurnosti trebalo događaje u Gazi prepustiti tužitelju Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu, kaže se u sažetku izvješća.

Rat u Gazi je započeo 27. prosinca 2008. godine i završio je 18.siječnja 2009. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara