Izvješće UN-a: U svijetu je ove godine 272 milijuna migranata

Izvješće UN-a: U svijetu je ove godine 272 milijuna migranata
Ilustracija: 123rf

U SVIJETU je 2019. bilo 272 milijuna migranata, što je 51 milijun više nego 2010. godine. Većinu ih prihvaćaju Europa (82 milijuna) i Sjeverna Amerika (59 milijuna), stoji u danas objavljenom izvješću Ujedinjenih naroda.

Slijede Sjeverna Afrika i Jugozapadna Azija s po 49 milijuna migranata, navode autori izvješća iz službi Odjela za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih naroda.

Migranti danas čine 3,5 posto svjetskog stanovništva, naspram 2,8 posto 2000. godine, precizira se u dokumentu.

Prisilna raseljavanja glavni uzrok migracija 

Prisilna raseljavanja ljudi preko međunarodnih granica rastu te je broj izbjeglica i tražitelja azila porastao za 13 milijuna od 2010. do 2017. godine. 

"Ti podaci bitni su za razumijevanje važne uloge migranata i migracija, kako u razvoju zemalja iz kojih dolaze migranti, tako i odredišnih država", otkriva u priopćenju Liu Zhenmin, podtajnik UN-a za ekonomska i socijalna pitanja.

Omogućavanje uredne i sigurne migracije doprinosi postizanju ciljeva održivog razvoja koje je odredio UN, dodao je.

O kojim zemljama je riječ?

Polovica od 272 milijuna migranata u svijetu živi u samo desetak zemalja. Pojedinačno, Sjedinjene Države na prvom su mjestu s 51 milijunom migranata, dok drugo mjesto dijele Njemačka i Saudijska Arabija s po 13 milijuna.

Na trećem je mjestu Rusija s 12 milijuna, a slijede je Velika Britanija s 10 milijuna, Ujedinjeni Arapski Emirati s 9 milijuna, Francuska, Kanada i Australija s po 8 milijuna te Italija sa 6 milijuna.

Među zemljama porijekla Indija vodi s 18 milijuna državljana koji žive u inozemstvu, ispred Meksika (12 milijuna), Kine (11 milijuna), Rusije (10 milijuna) i Sirije (8 milijuna), precizira izvješće Ujedinjenih naroda.

U UN-ovu izvješću stoji da se većina međunarodnih migranata kreće između zemalja u istoj regiji te da su tri od četiriju migranata radno sposobni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara