Izvor: Pismo NATO-a Hrvatskoj pisano je "u dobroj vjeri"

PISMO NATO-a Hrvatskoj, koje je u prosincu stiglo u Zagreb, poslano je ´u dobroj vjeri´ i u njemu se analiziraju hrvatska postignuća i stavljaju neke zamjerke na reformu područja obrane, rekao je za Hinu diplomatski izvor iz Zagreba, napominjući da njegov sadržaj zbog kodeksa tajnosti ne može biti prezentiran javnosti.

Pismo je stiglo u dogovoru glavnog tajnika NATO-a Georgea Robertsona i hrvatskog premijera Ivice Račana koji je želio dobiti mišljenje Saveza o reformama koje se provode, naglasio je izvor.

U pismu i analizi skreće se pozornost ´na neke stranputice´ u reformama ali one se podržavaju kao i pravac u kojem Hrvatska ide.

Upitan o tome o kojim se ´stranputicama´ radi, izvor je naglasio da nije u poziciji o tome govoriti jer se radi ´o korektnosti prema partnerima´ i jer se sadržaji takvih dokumenta ne objavljuju.

Ipak, jedna od primjedbi koje se stavljaju Zagrebu je zastarjelost tehničke opreme, prije svega tenkova, koji se ne uklapaju u modernu vojsku kakvu želi NATO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski tjednik ´Globus´ u najnovijem je broju, u kojemu tvrdi da je Hrvatska ´sve dalje od NATO-a´, objavio da se u pismu glavnog tajnika NATO-a Hrvatskoj zamjera preglomazna vojska, nedostatak novca za modernizaciju, neučinkovitost zrakoplovstva i mornarice te loša struktura proračuna, dok tjednik kao dobre strane citira namjeru stvaranja manje vojske, potporu koju Zagreb daje SFOR-u i KFOR-u, političku suradnju s NATO-om i sustav petogodišnjeg planiranja.

Hrvatska je nakon summita Sjevernoatlantskog saveza u studenom prošle godine, zajedno s Albanijom i Makedonijom, ostala u čekaonici Saveza, nakon što je sedam zemalja Vilnius skupine pozvano da se priključi Savezu. Tada joj je obećana politika otvorenih vrata, ali je i naglašeno da će njezino eventualno buduće članstvo ovisiti prije svega o daljnjem provođenju reformi i suradnji Zagreba s Haškim sudom.

Izvor je kazao da izaslanstvo NATO-a u ponedjeljak dolazi u Zagreb kako bi s relevantnim osobama razgovaralo o političkim, gospodarskim, pravnim i sigurnosnim aspektima približavanja Hrvatske Savezu odnosno o gotovo svim točkama sadržanim i u MAP-u.

Hrvatska je u petak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu predstavila svoj godišnji nacionalni program za NATO, odnosno dokument koji je prihvaćen u listopadu prošle godine a dio je preuzetih obveza RH nakon što je u proljeće prošle godine pozvana u MAP - NATO-ov progran namijenjen državama koje aspiriraju za članstvo u tom vojno-političkom Savezu.

Nakon toga, potvrdio je izvor, i predsjednik Stjepan Mesić sastat će se 11. veljače u Bruxellesu u okviru svog posjeta s Robertsonom koji bi pak, prema predviđanjima, 31. ožujka trebao posjetiti Zagreb.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara