Jadranka Kosor predsjednički kandidat HDZ-a?

Jadranka Kosor predsjednički kandidat HDZ-a?

PRIJE nekoliko tjedana HDZ je donio odluku prema kojoj će Jadranka Kosor biti kandidat te stranke na predsjedničkim izborima. Kampanju će osobno voditi premijer Ivo Sanader, koji će nastupati na svim predizbornim skupovima.

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici ne žele potvrditi da je stranka već odlučila da će se Jadranka Kosor suprotstaviti Stjepanu Mesiću na predsjedničkim izborima. Jutarnji list saznaje da je takvu odluku najuže vodstvo donijelo prije tri tjedna. Ime HDZ-ovog predsjedničkog kandidata krit će se iz taktičkih razloga sve do jeseni.

Premijer Ivo Sanader dugo vremena nije mogao odlučiti tko će biti HDZ-ov kandidat na predsjedničkim izborima. Špekuliralo se kako namjerno odugovlači donijeti odluku o stranačkom kandidatu, jer su postojali strahovi da će odluka izazvati velike podjele u stranci.

Dosada se najviše kalkuliralo s imenima Jadranke Kosor, Andrije Hebranga, a spominjala su se imena Mimira Žužula i Vladimira Šeksa.

Ankete pokazuju da niti jedan HDZ-ov kandidat u usporedbi s Mesićem nije niti približno popularan u javnosti. Jedini koji bi se ravnopravno mogao suprotstaviti Mesiću je premijer Sanader, no njegova predsjednička kandidatura nije prihvatljiva s obzirom da je započeo premijersku karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto je svjestan svoje popularnosti Sanader će osobno voditi predsjedničku kampanju Jadranke Kosor, te će na predizbornim skupovima biračima govoriti kako je glas za Jadranku Kosor glas za Ivu Sanadera.

Prema posljednjoj anketi "Jutarnjeg" provedenoj prije dva tjedana i objavljenoj prije desetak dana, J. Kosor dobiva 28 posto glasova, a što je dva i pol puta manje od Mesića.

Procjenjuje se da HDZ-ova potpredsjednica Vlade može računati na 30 do 35 glasova HDZ-a.

Radio 101 javlja kako je J. Kosor demantirala napise po kojima je ona predsjednički kandidat vladajuće stranke. Na novinarski upit da li bi prihvatila kandidaturu, HDZ-ova ministrica i potpredsjednica Vlade nije željela odgovoriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara