Jadranska povelja – najveća pogreška hrvatske diplomacije

ZAJEDNIČKA inicijativa Makedonije, Albanije i Hrvatske za ulazak u NATO, pod nazivom Jadranska povelja, nije dobra za našu zemlju. Visoko rangirani diplomat je za "Jutarnji list" izjavio kako je to najlošiji potez hrvatske diplomacije u posljednje tri godine.

Podsjetimo, Jadranska povelja je dokument koji Makedoniji, Albaniji i Hrvatskoj jamči ulazak u NATO do 2006. godine.

Prema tvrdnjama utjecajnog diplomata, autor ideje Jadranske povelje je Bruce Jackson američki lobist i član think-tank skupina za američku politiku prema području bivše Jugoslavije.

Jackson je navodno u svojim izvješćima obmanuo američku i hrvatsku javnost. On je uvjerio hrvatsku diplomaciju da je nemoguće da Hrvatska samostalno uđe u NATO, te je naše vlasti uspio nagovoriti da se udruže s Albanijom i Makedonijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u State Departmentu nekoliko uglednih američkih diplomata Povelju je ocijenilo nepovoljnom za Hrvatsku i NATO. Jackson je navodno uvjerio State Department da Hrvatska u NATO želi u skupini, što nije točno jer je Hrvatska Jadransku povelju prihvatila kao nametnuto rješenje.

Sugovornik "Jutarnjeg" navodi tri glavna razloga zbog kojih si Hrvatska nije smjela dopustiti ulazak u NATO s Albanijom i Makedonijom. Prvi razlog je što Hrvatska s te dvije zemlje ne dijeli ni političko ni kulturno nasljeđe, niti geopolitičke interese.

Drugo, Hrvatska vojska je neusporedivo bolje opremljena i uvježbana od albanske i makedonske. I treće, gotovo je tehnički nemoguće da Hrvatska realizira zajedničke vojne projekte s Skopljem i Tiranom.

Hrvatske vlasti više ne mogu povući svoj pristanak na Jadransku povelju, jer bi to izazvalo diplomatski skandal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara