Jadranu Kaleu iz šibenskog muzeja godišnja nagrada etnologa

Hrvatsko etnološko društvo dodijelilo je danas u Zagrebu Godišnju nagradu etnologu i kustosu Gradskog muzeja u Šibeniku Jadranu Kaleu na Godišnjoj skupštini društva.

Kale je nagrađen za osmišljavanje edukativnog projekta "Baštionica", dječju igraonicu " koja se mogla koristiti u sklopu izložbe "Od robe do odore", postavljene u muzeju krajem siječnja prošle godine, kazao je Aleksej Gotthardi-Pavlovsky u obrazloženju.

Kale je razradio koncept aktivne suradnje s publikom osmišljavanjem kreativnih radionica i događanja u kojima je primijenio različite razine učenja. Pri tome, prepoznao je važnost djece kao specifične skupine posjetitelja, privukao njihovu pozornost i podigao njihov interes za sadržaje izložbe.

Na današnjoj skupšini za predsjednicu je izabrana Sanja Kalapoš Gašparac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ana Mlinar iz Uprave za zaštitu kulturne baštine predstavila je rad u tijeku "Obnova tradicijskih zgrada u razdoblju od 1995. do 2002. godine", a Janja Juzbašić iz Zavičajnog muzeja "Stjepan Gruber" u Županji rad "Etno-park jučer, danas, sutra: projekt novog etno-parka kod Županje".

Ana Mlinar kazala je da su od 1995. do 2002. izvođeni radovi na zgradama narodnoga graditeljstva Zavičajni muzej Ozalj (četiri stambene zgrade), Staro selo Kumrovec (tri stambene zgrade), Zavičajni muzej Donja Kupčina (3 stambene i jedna gospodarska zgrada), Dubrava Zabočka (tri zgrade), Sinac (dvije mlinice i dva gospodarska objekta), Donja Stubica (mlin - vodenica i kuća), Zagorska Sela (kuća), Letovanić (kuća), Nacionalni park Plitvička jezera (120 kuća - obnova nakon Domovinskoga rata te Špoljarićev mlin-vodenica i konzervatorska dokumentacija s propozicijama za pilanu), Krapje (Park prirode Lonjsko polje - kuća) i Popovača - (tradicijska katnica).

Hrvatsko etnološko društvo sutra će u Slunju održati znanstveno-stručni skup tematski posvećen prošlosti i sadašnjosti predajne kulturne baštine Korduna te mogućnostima njezine revitalizacije i korištenja u suvremenom životu.

Jadran Kale (1965.) studij etnologije završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1989., nakon čega se vratio u Šibenik i zaposlio u Gradskom muzeju. Godine 1997. magistrirao je na Zadarskom sveučilištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara