Jak potres uzdrmao morsko dno na pola puta između Australije i Antarktike

POTRES jačine 8,1 stupnja po Richterovoj ljestvici pogodio je u petak morsko dno na pola puta između Australije i Antarktike, objavili su seizmolozi.

Epicentar potresa bio je blizu otoka Macquarie, oko 800 km jugoistočno od australske otočne države Tasmanije, a njegova jačina je takva da može uzrokovati velike vodene valove, poznate pod imenom "tsunami".

No, zasad nisu zamijećene nikakve promjene razine mora blizu Tasmanije ili Novog Zelanda, izjavio je seizmolog ustanove "Geoscience Australia" Cvetan Sinadinovski.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres su mogli osjetiti i stanovnici Tasmanije, gdje je zamijećeno podrhtavanje kuća. No, nema dojava o štetama ili ozlijeđenima.

Ovo je bio najjači potres na svijetu u posljednje tri i pol godine, odmah iza onoga koji je u lipnju 2001. pogodio Peru. Potres u Peruu bio je jačine 8,4 stupnjeva po Richteru i u njemu je poginulo 120 ljudi.

"Ovako jaki potresi u svijetu se obično događaju svakih tri do četiri godine i dio su dinamičkog ciklusa koji se odvija na zemlji. Posljednji ovako jaki potres u području otoka Macquarie zbio se 1924. godine, a tada je njegova magnituda iznosila 7,5 stupnjeva po Richteru", kazao je Sinadinovski.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara