Jakovčić poručio Thompsonu: Nisi pjevao u pulskoj Areni, a bogami niti nećeš

Jakovčić poručio Thompsonu: Nisi pjevao u pulskoj Areni, a bogami niti nećeš
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

JUTROS je na N1 televiziji gostovao europarlamentarac Ivan Jakovčić.

Između ostalog, komentirao je hrvatske odnose sa susjedima, ponašanje Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića te se dotaknuo i Marka Perkovića Thompsona.

Jakovčić smatra da je najveći hrvatski problem nedovoljno iskorištavanje članstva u Europskoj uniji.

"Mislim da je suštinski problem da nismo dovoljno iskoristili to što smo postali članica Europske unije. U nekim segmentima to jesmo, u turizmu sigurno, kad uđemo u Schengen bit će još bolje. Po iskorištavanju EU fondova mi smo stvarno na začelju, mislim da to hitno trebamo promijeniti. A to se neće dogoditi ako će o svemu odlučivati jedna ministrica ili ministar u vladi, moramo decentralizirati sustav", kaže Jakovčić.

"Mislim da bi naš odnos prema BiH trebalo promijeniti"

"O tome sam razgovarao s Bakirom Izetbegovićem kad je bio u Bruxellesu, uvjeravao sam ga i davao mu garancije da Hrvatska ne želi ugroziti interese BiH. Apsurdno je da drugi, oni koji su na vlasti, ne razgovaraju iskreno i otvoreno o tome. U tome je problem. Mislim da bi naš odnos prema BiH trebalo promijeniti. Mislim da se više paterijalistički postavljamo prema BiH nego partnerski", kaže Jakovčić.

O hrvatskom odnosu sa Srbijom je nešto oštriji.

"Čuli smo neki dan Vučićeve potpuno neprihvatljive izjave, a donedavno je šetao po mostu i nosio cvijeće našoj predsjednici. Potpuno populističko ponašanje, s obje strane da se razumijemo. Kad predsjednica ode u Bruxelles, onda je za antifašizam, svi njezini su bili u partizanima, a kad ode drugdje, onda je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav. To prigodničarstvo u politici je po mojem mišljenju ono što tjera ljude van iz Hrvatske", smatra Jakovčić.

Poruka Thompsonu: Nisi pjevao u Areni, bogami niti nećeš

Marko Perković Thompson je na Dan pobjede na koncertu u Glini koristio taj sporni pozdrav. Kako to regulirati?

"Isto ono što je napravila Njemačka - jednostavno donijeti zakone koji zabranjuju sve što ima veze s ustaštvom. Ako želimo imati sretnu državu, neka Thompson i pojedinci budu nesretni, mi s ustaštvom moramo raščistiti stvari. Veliko je zlo to što radi Thompson, što ljude svjesno manipuliraju. Razumijem da Thompson želi zaraditi lovu, ali to je sramotno."

Thompson nije zaradio nijednu prijavu za koncert u Glini.

"Skandalozno, to je pokazatelj da pravna država ne funkcionira. On treba dobiti sve moguće kazne jer on to namjerno radi. Oni žele mlade pretvoriti u neke neoustaše i to je opasnost za naše društvo. Thompsonu mogu samo poručiti: Nisi pjevao u Areni, bogami niti nećeš pjevati", odrješit je Jakovčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara