Jandroković branio Pupovca, napao prosvjed u Vukovaru, a Esih nazvao lažljivicom

Jandroković branio Pupovca, napao prosvjed u Vukovaru, a Esih nazvao lažljivicom
Foto: Dino Stanin/ Pixsell

GORDAN Jandroković gostovao je na RTL-u gdje je komentirao aktualna politička događanja s naglaskom na (ne)održavanje tematske sjednice o Miloradu Pupovcu te najavljeni Penavin prosvjed u Vukovaru.

Optužio Esih da laže

Prvo se osvrnuo na jučerašnju raspravu u saboru između Brune Esih i Plenkovića. Esih je optužio da laže.

"Mene je prozvala da sam zabranio dolazak nje i kolege Hasanbegovića u Vinkovce. Nešto nevjerojatno i nebulozno. Kad netko bazira raspravu na laži, ne mogu za to imati dobre riječi", kazao je.

Predsjednik sabora smatra kako premijer u raspravi nije pretjerao. "Ako se nađete u takvoj situaciji gdje protivnik ide džonom, služi se uvredama, provokacijama i lažima, normalno da ćete odgovoriti na isti način", kazao je.

Objašnjavao novinarima što trebaju raditi

Onda je malo odlučio održati instrukcije novinarima.

"Vidjelo se da je premijer bio dominantan u raspravi sa saborskim zastupnicima. Pokušao se baviti sadržajem, ali većinu to nije zanimalo. Kao što sam rekao, ide se na provokaciju, uvredu, na ono što zastupnik misli da će ga dovesti u medije. Tu je vaša odgovornost da takve zastupnike manje stavljate u emisije i date prostore onima s ozbiljnim sadržajem", kazao je Jandroković.

Indirektno priznao isto što i Plenković jučer

I on je, baš poput Plenkovića jučer, indirektno priznao da nema pojma kakve osobe dolaze na liste HDZ-a, odnosno da je provjera nikakva.

"Bilo je ljudi koji su se našli na listama, ali nisu imali namjeru biti integralni dio HDZ-ove politike nego su vodili svoje privatne politike i to se brzo pokazalo. Poruka je bila - da smo znali što ćete činiti ne bi bili na listi HDZ-a", kazao je Jandroković.

Branio Pupovca

U njegov ured stigao je i zahtjev za tematsku sjednicu o Miloradu Pupovcu koji je kazao da će mu biti žao što je neće biti. Jandroković tvrdi kako je neodržavanje tematske sjednice principijelna odluka.

"O saborskim zastupnicima odlučuju građani i birači. Ovo je prvi put da se o jednom saborskom zastupniku vodi saborska rasprava. To bi bio presedan zbog kojeg bi većina zastupnika mogla tražiti saborske sjednice o kolegama iz oporbe. To bi bilo suđenje, a ne rasprava. Radi se o principijelnoj odluci, svejedno mi je što misli Pupovac, da je bilo tko drugi u pitanju, tražio bih istu odluku", kazao je.

Jandroković se nije izjasnio je li mu sporan odlazak Milorada Pupovca u Bačku Palanku na isti dan kada se održavala Oluja. Tvrdi kako je Pupovac svoje motive i razloge odlaska tamo objasnio. "Volio bih da dođe trenutak kada će predstavnici srpske manjine sudjelovati na obilježavanju i Oluje i Bljeska i svih operacija koje su Hrvatsku učinile slobodnom državom, gdje smo nadvladali velikosrpsku agresiju", kazao je.

Iako nešto takvo vlada nikad nije zatražila od Pupovca, Jandroković smatra kako žrtvama treba odati počast te da će o tome razgovarati. Također, Jandroković je kazao kako je Hrvatska jasno osudila sve totalitarne režime, fašističke i komunističke, te da vlada i vladajuća većina trebaju ustrajati na tome.

Iako sudska praksa po tom pitanju nije ujednačena, Jandroković kaže da je treba ujednačiti. Iskazao je i nadu da će ta praksa biti uvedena do kraja mandata vlade.

"To je u rukama sudske vlasti. Treba poštovati razliku između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. To je na našem pravosuđu da uskladi praksu", kazao je.

Kaže da je prosvjed u Vukovaru ispolitiziran

Osvrnuo se i na prosvjed u Vukovaru od kojeg Ivan Penava ne odustaje. "Vidljivo je da postoje političke stranke i pojedinci koji bi htjeli iskoristiti stradanje Vukovara za svoje političke ciljeve. To je nedopustivo", kazao je, pritom ne otkrivajući o kojim se pojedincima radi.

Na pitanje je li Penava među njima, Jandroković je kazao kako ne bi davao nikakve ocjene u vezi s tim te da Penava ima dobre namjere. "Ako je bilo zastoja u radu institucija, treba to otkloniti", kazao je.

Nada se da ga Kolinda neće podržati

Prosvjed se održava isti dan kada se održavaju i igre HVIDRA-e, a Jandroković poručuje kako je stav predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića jasan. Pokroviteljica igara je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, no Jandroković tvrdi kako ne zna njen stav po pitanju prosvjeda koji će se održati isti dan.

"Siguran sam da će i predsjednica dijeliti mišljenje da treba ubrzati istrage i procese vezane uz ratne zločine, a ne mogu zamisliti da bi podržala bilo kakav oblik politizacije takvog skupa. Sigurno će i ona biti protiv", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara