Jandroković kaže da je Plenkovićeva reakcija u saboru bila neprimjerena

Jandroković kaže da je Plenkovićeva reakcija u saboru bila neprimjerena
Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je novinarima u Rugvici, vezano za incident između premijera Andreja Plenkovića i Mostova zastupnika Nikole Grmoje, da je premijerova reakcija, koliko god neprimjerena, bila odgovor na neprihvatljive optužbe za veleizdaju.

"Nismo svi isti, postoji reakcija, postoji povod, odnosno ono što je izrekao zastupnik Mosta", rekao je Jandroković komentirajući incident u sabornici i pozvao medije da utvrde korijene meteža, odnosno tko je izazvao incident koristeći neprimjerene riječi. Iako smatra da je premijerova reakcija bila neprimjerena, drži da je to bio odgovor na neprihvatljive optužbe za veleizdaju.

Jandroković je rekao da su Grmojine optužbe za veleizdaju teške, a izrekao ih je zato, dodao je, što se nije sastalo povjerenstvo i što Srbija nije blokirana u pregovorima za Europsku uniju.

"Kad nekoga optužite da je veleizdajnik, onda ste ga optužili za teško kazneno djelo", kazao je Jandroković i dodao da svi moraju biti odgovorni za ono što čine.

"Politički diletantizam, populizam i demagogija te vrste gdje se poziva da se Hrvatska dovede u međunarodnu situaciju koja bi joj naštetila, može samo onaj tko je politički priglup ili onaj tko ništa ne razumije ili je jako zlonamjeran i zlurad", izjavio je predsjednik sabora.

Kaže da Most igra prljavu političku igru

Na novinarsku primjedbu da su i HDZ-ovi zastupnici optuživali oporbu za veleizdaju, Jandroković je rekao da se radilo o izoliranim slučajevima, dok se u slučaju Mostova zastupnika radilo o namjeri.

"Pritom namjerno izazivaju tenzije između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine, to je osmišljeno, oni to čine da bi sakupljali jeftine političke bodove", kazao je Jandroković i ocijenio da se tu radi o prljavoj političkoj igri.

Smatra da Plenković nije pokušao napasti Grmoju, nego da mu je htio objasniti da to što je izjavio nije prihvatljivo.

Ako bude ucjena, idemo na prijevremene izbore

Vezano za pet zahtjeva koje je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio vladi, Jandroković je rekao da te zahtjeve nije vidio, ali da ucjena nema. "Nećemo pristajati na nikakve ucjene. Tko će ucjenjivati, ne može biti dio vladajuće koalicije. Ako će biti bilo kakvih ucjena, onda ćemo ići na prijevremene izbore", rekao je Jandroković.

Bandić je najavio pismo namjere premijeru u vezi s kapitalnim projektima u Zagrebu, navodeći Imunološki  zavod, dječju bolnicu, 60 niskopodnih tramvaja, projekt Zagreba na Savi i tračničku vezu sa Zračnom lukom. Napomenuo je pritom kako se prometni čvor Rotor radi zajedno s vladom i financira se s 85 posto EU sredstava.

"Ne mogu govoriti o poveznici dok ne završi istraga"

Upitan postoji li poveznica napada na učenika vukovarske Tehničke škole Nikola Tesla, koji pohađa nastavu na srpskom jeziku, s konferencijom za novinare vukovarskog gradonačelnika Ivan Penava i objavljivanjem videosnimke djece srpske nacionalnosti koja nisu ustala na hrvatsku himnu, Jandroković je kazao kako ne može govoriti o poveznici dok ne završi istraga. 

"Ne mogu vam govoriti što je moglo proizvesti određeni efekt, ali isto tako bih upitao je li u redu da se za vrijeme hrvatske himne netko ne digne", rekao je Jandroković. "Ovdje se radi o djeci, treba ih štititi i poštivati pravo privatnosti djece, ali isto bi tako bilo dobro da se poruči svima u Hrvatskoj da treba ustati kada svira hrvatska himna jer je to iskazivanje poštovanja prema hrvatskoj državi i hrvatskom narodu", rekao je. 

Zauzeo se za balansirani pristup ozbiljnim pitanjima. "Tu se zadire u temeljne slobode, temeljna prava, ugrožavaju se te slobode i prava i moramo biti jako oprezni s onim što izgovaramo i kako to radimo", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara