Jandroković pokazao plaću. Porasla mu je 4000 kuna kad je postao šef sabora

Jandroković pokazao plaću. Porasla mu je 4000 kuna kad je postao šef sabora
Foto: Hina, Index

*U ovom tekstu potkrala se nenamjerna pogreška pa je prvotno objavljeno da je Jandrokoviću plaća porasla za 4000 kuna. To jest točno, ali plaća mu je porasla jer je promijenio radno mjesto. Stoga je prvotni tekst izmijenjen.

DANAS je u saboru na prozivku šefa SDP-a Davora Bernardića da su vladajući sebi povećali plaće za 4000 kuna, a da istodobno nema novca za učitelje, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odgovorio da će javno pokazati svoju plaću i pozvao Bernardića da pokaže svoju.

"Rugate se građanima, sindikatima i učiteljima. Kažete da nema novca za povećanje plaća učiteljima, ali bilo je za povećanje plaća predsjedniku Hrvatskog sabora i predsjedniku vlade za 4000 kuna mjesečno", rekao je Bernardić u saboru.

Na to je reagirao predsjednik sabora Jandroković rekavši da je njegova plaća ista kao što je bila i prije reforme jer mu jedno dijete više nije prijavljeno na plaći.

"Molim vas da ne iznosite neistine, ovo je neugodno i neprimjereno", odgovorio mu je Jandroković i dodao da će javno pokazati svoju plaću i zatražio od Bernardića da uradi isto kako bi javnost vidjela "tko ima veću plaću".

Jandroković pokazao plaće

Jandroković je novinarima danas na uvid dao iznose svojih plaća, tvrdeći da se radi o plaćama prije i poslije porezne reforme, poručivši vođi oporbe da je "običan lažljivac".

Prema uvidu, Jandroković je u listopadu ove godine primio 785 kuna manju plaću nego što je imao u lipnju 2017.  Sam je ranije rekao da mu je na plaću prijavljeno jedno dijete manje.

Puna plaća iz lipnja 2017. godine iznosila mu je 23.258 kuna, a u listopadu ove godine 22.473 kune. 

No prešutio je da mu je plaća prije toga zaista porasla za oko 4000 kuna, kako je to tvrdio Bernardić. Kao i da mu je plaća od lipnja 2017. do prosinca 2018. godine porasla za dvjestotinjak kuna. To je točna informacija, no radi se o tome da mu je plaća porasla kad je postao predsjednik sabora.

Sudeći prema imovinskoj kartici Davora Bernardića iz veljače 2016. godine, njegova je plaća 13.000 kuna.

Kada je počela tzv. porezna reforma?

Podsjetimo, tijekom 2016. započeta je provedba tzv. porezne reforme s promjenom 16 propisa koji su stupili na snagu 1. siječnja 2017., čime je započeo, tvrde iz vlade, prvi krug poreznog rasterećenja u okviru porezne reforme, dok je drugi krug započeo 1. siječnja 2018. U okviru trećeg kruga poreznog rasterećenja Hrvatski sabor donio je na sjednici 21. studenoga 2018. porezni paket od devet zakona. Sada je na redu 4. krug.

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara