Jandroković pruža Mesiću ruku pomirenja nakon što ga je "oprala" i Jadranka Kosor

Jandroković pruža Mesiću ruku pomirenja nakon što ga je "oprala" i Jadranka Kosor

Tekst: P.V.
Foto: Igor Sambolec / Cropix

MINISTARSTVO vanjskih poslova Stjepanu Mesiću je danas poslalo rješenje kojim je Švicarska na tri godine zabranila ulaz Marku Perkoviću Thompsonu u zemlje Schengenskog režima, što bi trebao biti prvi korak prema primirju između predsjednika i Gordana Jandrokovića.

Mesić je, podsjećamo, napao ministra vanjskih poslova jer je zbog Thompsona poslao Švicarcima protestnu notu, kazavši kako takva praksa nikad ranije nije postojala i kako to ozbiljni diplomati ne rade. Jandroković se brani tvrdnjama kako je MVPEI moralo reagirati jer su Švicarci Domovinski rat opisali kao "građanski rat u Hrvatskoj".

Primirje, ali ne i kraj obračuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MVPEI-ja tvrde kako u rješenju koje im je dostavljeno stoji da je Thompson postao poznat 1991. godine i to pjesmom 'Bojna Čavoglave' čija je tema "borba protiv srpskih paravojnih postrojba za vrijeme građanskog rata u Hrvatskoj". Ta je tvrdnja malo omekšala Mesićevu retoriku, te je priznao da je takva karakterizacija Domovinskog rata ipak sasvim druga priča, ali ipak je zadržao dozu rezerve. 

"Trebam prvo vidjeti je li to istina, a ako nije onda će netko morati odgovarati", rekao je Mesić, te također poručio Jandrokoviću kako ubuduće neće moći sam donositi odluke o postupcima svog ministarstva. Mesić je ministra vanjskih poslova prekorio jer se prije slanja protestne note Švicarskoj nije konzultirao niti s njim niti s premijerkom Jadrankom Kosor.

Kosor pozvala Jandrokovića na red

Zbog istog je razloga Jandrokovića javno prozvala i premijerka, koja je novinarima u Rijeci kazala kako je Jandroković nije obavijestio o protestnoj noti nakon čega ga je pozvala na razgovor. "Dogovorili smo se kako će se u budućnosti ponašati u sličnim situacijama i za mene je ta priča završena", kazala je Kosor, koja se očito slaže s Mesićevim istupima s obzirom da je rekla kako "predsjednik ima pravo na reakciju i na svoje viđenje stvari".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara