Jandroković se pohvalio Bildtu kako će 2009. godine završiti pregovore s EU

Jandroković se pohvalio Bildtu kako će 2009. godine završiti pregovore s EU

"HRVATSKA je sa zadovoljstvom primila izjavu predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da je ciljni datum završetka tehničkih pregovora s Hrvatskom jesen 2009. godine te ostaje snažno predana provedbi reformi gospodarstva, pravosuđa i javne uprave, te unapređenju borbe protiv korupcije", izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji je danas primio ministra vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carla Bildta koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministar Bildt potvrdio je, pak, snažnu potporu Kraljevine Švedske Hrvatskom članstvu u Europskoj uniji te istaknuo kako očekuje da će se tijekom švedskog predsjedanja EU završiti pregovarački proces s Hrvatskom.

SIDA razlog Jandrokovićeva zadovoljstva

U razgovorima oba ministra izrazila su zadovoljstvo brzim napretkom u bilateralnim odnosima koje su okarakterizirali vrlo dobrima i prijateljskima u svim područjima, također je istaknuto kako je Švedska najveći trgovinski partner Hrvatske u Skandinaviji s trgovinskom razmjenom u 2007. godini od 411 milijuna USD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Jandroković kazao je kako Hrvatska cijeni švedsku stručnu, tehničku i financijsku pomoć te je smatra značajnom potporom procesu pristupanja Europskoj uniji. Osobito se to odnosi na program SIDA (Swedish International Development Agency). Sveukupna švedska pomoć u razdoblju 2005. – 2008. iznosila je oko 70 milijuna kuna, od kojih je dio namijenjen provedbi reformi i usklađivanju s pravnom stečevinom EU", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova o sastanku dvaju ministara. 

O dugu za kuću na Korčuli ni riječi 

O tome kako švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt mora platiti 50.000 švedskih kruna (oko 70.000 kuna) za kuću u Žrnovu na Korčuli, u priopćenju ministarstva ne stoji ništa. Naime, kako je poznati  švedski "Fokus" otkrio prošle godine Bildt, sadašnji ministar i bivši premijer, nije platio porez na nekretnine kao ni porez na kuću i zemljište koje je kupio na Korčuli.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara