Janša: Cerar je naštetio Sloveniji, trebao je odmah zaprijetiti ogradom i prihvatiti hrvatsku ponudu

Janša: Cerar je naštetio Sloveniji, trebao je odmah zaprijetiti ogradom i prihvatiti hrvatsku ponudu

Foto: FAH

SLOVENSKI oporbeni čelnik Janez Janša optužio je jučer premijera Miru Cerara da je svojim sporim reakcijama u migrantskoj krizi naštetio slovenskim nacionalnim interesima i sigurnosti i da nema pripremljene reakcije na migrantski val koji je zapljusnuo Sloveniju.

"Cerar je čovjek kojega događaji svakog dana iznenade", kazao je predsjednik najveće oporbene stranke i bivši premijer u razgovoru za Slovensku televiziju. Janša je ocijenio da Cerar loše upravlja migrantskom krizom, te rekao da je premijer ignorirao njegove prijedloge da Slovenija zaprijeti dizanjem žičane ograde na granici s Hrvatskom, odmah nakon što je to učinila Mađarska jer bi tako pravodobno odvratila dolazak migranata na svoje granice i alarmirala Europu da nešto hitno treba napraviti.

Janša je kazao da danas Cerar zato sa zakašnjenjem ponavlja ono što mu je on već predlagao.
Po Janšinim je riječima drugi Cerarov pogrešan potez kod drugog vala migranata u Sloveniji što je odbio ponudu hrvatske vlade da se migranti iz istočne Slavonije dovoze izravno u Sloveniju, što bi olakšalo protočnost na granici, umjesto da migranti spavaju "na poljima".

No, Cerar je inzistirao s navodnim poštivanjem schengenske procedure koju više nijedna država na migrantskoj ruti ne uvažava, te tako "blefirao" Europi kao da je sve u redu, naveo je Janša.
On je dodao da je i danas - makar prekasno - za podizanje učinkovite prepreke za migrante na granici s Hrvatskom.

Izraza "ograda" se ne treba bojati, to nije berlinski zid nego bi to bilo sredstvo "obrane slobode i reda" kojim bi se spriječio kaos na granici i masovan dolazak migranata, kazao je Janša.  Upozorio je da Europska unija sada nema moći da učinkovitije djeluje i intervenira u međunarodnom prostoru, pa zato sadašnju migrantsku krizu ne može zaustaviti.

"Ograda postoji na granici SAD-a i Meksika, a unatoč početnom  negodovanju i negativnim reakcijama birokrata iz Bruxellesa ograde su zbog imigranata postavile Španjolska, Bugarska i Mađarska", upozorio je Janša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara