Janša o pitanjima s Hrvatskom: Slovenija se priprema za sve moguće scenarije

Janša o pitanjima s Hrvatskom: Slovenija se priprema za sve moguće scenarije

SLOVENSKI premijer Janez Janša u ponedjeljak je, govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani o aktualnoj političkoj situaciji, rekao kako se Slovenija u odnosu na otvorena politička pitanja s Hrvatskom priprema na sve moguće scenarije, pa i eventualnu međunarodnu arbitražu koju zasad ne ocjenjuje realnom mogućnosti.

Kako prenosi slovenska agencija STA, Janša je rekao da Slovenija razmatra još neke načine rješenja otvorenih pitanja s Hrvatskom, iako je po njegovu mišljenju teško predvidjeti hoće li biti dovoljno vremena za još jedan pokušaj traženja rješenja s s obzirom na to da je u Hrvatskoj sljedeća godina predizborna. Ustvrdio je da Slovenija u ovom trenutku ima čvrst unutarnje- i vanjskopolitički položaj i da nema razloga za nervozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući najnoviji poziv predsjednika dviju zemalja, hrvatskog Stjepana Mesića i slovenskog Janeza Drnovšeka, na rješavanje otvorenih pitanja među državama Janša je rekao da su obojica u svojim državama, a i u nekadašnjoj zajedničkoj, bili na visokim dužnostima s kojih su ta pitanja mogli riješiti, a nisu.

Slovenski premijer osvrnuo se i na Joška Jorasa i uklanjanje cvjetnih aranžmana na njegovu tzv. europskom putu kod graničnog prijelaza Sečovlje i rekao da to nije moguće riješiti jednostranim potezima. Janša je izrazio očekivanje da će takvi jednostrani potezi bivati sve učestalijim što se više bude približavao datum lokalnih izbora i da se ponavlja scenarij koji je već viđen kod prijašnjih lokalnih izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara