Janša unatoč žestokim kritikama "preživio" glasanje o povjerenju njegovoj Vladi

SLOVENSKI je parlament kasno večeras s 51 glasom "za" i 33 "protiv" izglasao povjerenje Vladi Janeza Janše, javlja RTV Slovenije. Rasprava je trajala pet sati nakon koje je Janša s 18 glasova prednosti uspio izboriti ostanak na premijerskoj funkciji.

Ranije je odbacio tvrdnje kako glasanje o povjerenju njegovoj Vladi povezuje s koalicijskom pogodbom te je rekao kako želi da se slovenski parlament izglasavanjem povjerenja ili nepovjerenja očituje po pitanju jedinstva u pogledu skorašnjeg slovenskog predsjedanja Europskom unijom.

"Vi koji hoćete da Vlada odradi dobar posao prilikom predsjedanja EU-om, poduprite ju" - pozvao je Janša večeras slovenske parlamentarce te je oporbenim zastupnicima ponudio kompromis glede spornih točaka novele zakona o organizaciji i financiranju odgoja i obrazovanja.

Opozicija i koalicija čvrste u svojim stavovima

Opozicijski zastupnici bili su jedinstveni u stavu o izražavanju nepovjerenja. SD-ov zastupnik Miran Potrč je kazao kako je premijer proteklih dana redao različite optužbe i istovremeno ostavljao dojam kao da poziva u sudjelovanju u optuživanju (medija op.a).

Jožefa Školča iz LDS-a je pak rekao kako je Janša svojim današnjim govorom otvorio "registar neprijateljskog govora" te je igrao na kartu "najnižih osjećaja Slovenki i Slovenaca". Dodao je kako Vlada ne zaslužuje povjerenje.

Vladajuća koalicija pak podupire Janšu te navodi kako je za njeno rušenje bila lansirana čak i afera Janša - Sanader, za koju se tvrdilo da su slovenski i hrvatski premijer dogovarali incidente u Savudrijskoj vali (Piranskom zaljevu).

Jakob Presečnik iz SLS-a je najavio podršku Vladi dodajući kako napadi na Vladu prelaze preko granice normalnih odnosa između koalicije i oporbe. I drugi koalicijski zastupnici najavili su izražavanje povjerenja.

Janša kritizirao medije

Slovenski je premijer veliki dio vremena govorio o peticiji koju je protiv njegovog komentiranja načina rada slovenskih novinara potpisao 571 novinar. On je između ostalih podsjetio na slučaj novinara Tomaža Ranca koji je bio nezakonito prisluškivan.

"Je li (tada) išla kakva peticija u svijet? Ja ju nisam vidio. To se nije dogodilo u mandatu ove Vlade, a da se dogodilo, peticiju bi poslali čak i na Papuu Novu Gvineju" - ironično je zaključio Janša.

Ustvrdio je također kako se utvrdilo da je u mandatu prijašnje Vlade bilo na tisuće nezakonito prisluškivanih telefonskih priključaka, koje su između ostalih koristili i novinari, a za što nitko nije odgovarao niti je bila organizirana ikakva peticija.

Nesloga oko "povijesnog izazova" Slovenije

Janša je večeras rekao kako glavni razlog u raspravi o tome treba li glasati o povjerenju njegovoj Vladi leži u raspadu političke suglasnosti o tome da Slovenija jedinstveno nastupi u "povijesnom izazovu", predsjedanju Europskom unijom.

Janša je također odbacio navode kako njegova Vlada umanjuje rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Danilo Tuerk koji je u drugom izbornom krugu bio bolji od Janši naklonjenog Lojzea Peterlea.

Na raspravi nije bilo zastupnika SNS-a koji su još popodne najavili opstrukciju. Zastupnici LDS-bili su nezadovoljni zbog činjenice da parlamentarci nisu imali mogućnosti nakon Janšinog govora iznositi svoje stavove i mišljenja, a Jožef Školč je kazao kako je Janša u svome obraćanju spominjao i konkretna imena, a zastupnici nisu imali mogućnosti odgovoriti na premijerove opaske.

Izlaganje Janeza Janše nisu slušali zastupnici iz redova SD-a Milan M. Cvikl i Anton Rop, koji su se u glavnu dvoranu vratili prilikom predstavljanja stajališta klubova zastupnika.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara